Krijgsheer Haftar wil president van Libië worden

buitenland
1
16 nov '21
De Libische krijgsheer Khalifa Haftar heeft zich gemeld als kandidaat voor de presidentsverkiezingen die volgende maand in zijn land worden gehouden.

Hij neemt het in ieder geval op tegen Saif al-Islam, een zoon van de tien jaar geleden gedode Libische dictator Muammar Kaddafi.

Na een jarenlange burgeroorlog is de situatie in het olierijke land in Noord-Afrika enigszins gestabiliseerd. Na internationale bemiddeling sloten de twee belangrijkste strijdende partijen ruim een jaar geleden een permanente wapenstilstand. "Verkiezingen zijn de enige weg uit de ernstige crisis waarin ons land terecht is gekomen", zei de 78-jarige Haftar in een televisietoespraak. Hij registreert zich later op de dag officieel als presidentskandidaat in de oostelijke stad Benghazi.

De zelfbenoemde veldmaarschalk Haftar controleert met zijn Libische Nationale Leger (NLA) oliegebieden in het oosten van het land. Hij was in 2019 een offensief in het westen begonnen en had bijna de hoofdstad Tripoli veroverd, maar moest de aftocht blazen door militair ingrijpen van Turkije. Haftar kreeg militaire steun van onder meer Egypte, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten.

Topconferentie
In Parijs hielden leiders uit de VS, Duitsland, Italië en Egypte vorige week een topconferentie over Libië, waarin ze dreigden met sancties voor partijen die de stembusgang verstoren. Turkije en Rusland moeten hun huurlingen en troepen direct terugtrekken, zei de Franse president Emmanuel Macron. Minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen was ook aanwezig, hij benadrukte dat Nederland zich inzet voor een "stabiel en welvarend" Libië.

De parlementsverkiezingen in Libië zijn eerder uitgesteld naar januari.

© ANP 2021
khalifa haftar
saif al-islam al-qadhafi
moammar al-qadhafi
frankrijk
libië
emmanuel macron
benghazi
tripoli
turkije
egypte
ben knapen
emiraten
vae
parijs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?