President Erdogan speecht Turkse lira naar dieptepunt

economie
19
17 nov 12:41
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zweert te zullen blijven strijden voor lagere rentetarieven.

Daarmee gaf hij woensdag, daags voor het rentebesluit van de Turkse centrale bank, een duidelijk signaal af aan beleggers.

De opmerkingen van Erdogan hadden onder andere vat op de waarde van de lira. De Turkse munt bereikte zijn laagste niveau ooit afgezet tegen de dollar. "Ik kan niet op een lijn zitten met degenen die de rente verdedigen", zei Erdogan in een toespraak in het parlement in Ankara.

"We zullen de rentelast voor de burgers wegnemen." De opvattingen van Erdogan dat de hoge rente juist zorgt voor een hogere inflatie is onorthodox. Gangbaar beleid onder economen en centrale bankiers is om de rente te verhogen om de inflatie onder controle te krijgen.

Beleidsmakers van de Turkse centrale bank zouden politiek zwaar onder druk staan om de rente te verlagen. Maar Erdogan blijft erbij dat de centrale bank zijn beleid onafhankelijk kan bepalen. De Turkse lira zakte na de toespraak met maar liefst 2,4 procent weg afgezet tegen de dollar.

Verlaging rentetarief
De Turkse centrale bank verlaagde vorige maand zijn belangrijkste rentetarief opnieuw, ondanks de oplopende inflatie in het land. Daarmee kreeg Erdogan wederom zijn zin. De verwachting is dat de rentes donderdag verder worden verlaagd.

Erdogan gelooft al lang dat hoge rentetarieven inflatie veroorzaken, maar zijn afkeer van hogere leenkosten wordt ook in verband gebracht met islamitische voorschriften over rente.

In zijn visie moeten producenten de rente die zij betalen doorberekenen aan hun klanten, en dus verhogen zij de prijzen.

© ANP 2021
turkije
recep tayyip erdoğan
inflatie
centrale bank
ankara
munt
lira
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi