'Spanje vreest voor komst Marokkaans-Israëlische legerbasis in Nador'

marokko
27
19 nov '21
Spanje maakt zich zorgen dat Marokko en Israël een gezamenlijke militaire basis zullen vestigen in de buurt van de Spaanse enclave Melilla.

Volgende week wordt de Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz, in Rabat verwacht. De omstreden voormalige chef-staf van het Israëlische leger zal in Marokko overeenkomsten inzake defensiesamenwerkingen ondertekenen met zijn Marokkaanse ambtgenoot Abdellatif Loudiyi.

Volgens de Spaanse nieuwsdienst El Español omvat de nieuwe samenwerking onder meer de bouw van een militaire basis in de regio Afso (provincie Nador), niet ver van Al-Aroui International Airport.

De geruchten omtrent de eventuele komst van de legerbasis zit de Spaanse autoriteiten niet lekker. De Spaanse enclave Melilla is 68 kilometer verwijderd van het gebied waar de legerbasis zou komen.

Spaanse inlichtingendiensten waarschuwen voor het militaire project dat volgens Madrid verder gaat dan de 'Abraham-akkoorden' waarbij Marokko in oktober vorig jaar overeenkomsten sloot met de Verenigde Staten en Israël.

Volgens de Spaanse krant vreest Madrid voor de strategische partnerschap tussen Marokko en Israël omdat deze hoogstwaarschijnlijk zal leiden tot een aanzienlijke versterking van de Marokkaanse militaire luchtvaart. De twee landen gaan samen onbemande vliegtuigen (drones) produceren.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
spanje
melilla
israel
legerbasis
benny gantz
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?