Hilale tegen VN-Veiligheidsraad: Sinds wanneer gebruiken mensenrechtenactivisten een Kalasjnikov

marokko
3
22 nov '21
De Marokkaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN), Omar Hillale, heeft in een brief aan de VN-Veiligheidsraad hard uitgehaald naar Sultana Khaya.

De zelfbenoemde mensenrechtenactiviste Khaya beweert al geruime tijd dat de Marokkaanse autoriteiten haar willen doden.

Volgens Hilale is Khaya geen "vreedzame mensenrechtenactiviste" maar een "voorstander van geweld". Ze nam in de eerste twee weken van 2019 deel aan militaire oefeningen en ze riep op tot gewapend geweld tegen burgers in de Marokkaanse Sahara, waarschuwde Hilale in de brief waarin hij verwees naar een foto waarin Khaya te zien is in een militair uniform en een kalasjnikovgeweer.

Volgens Hilale maken de beweringen van Khaya deel uit van Polisario's tactiek om "mensenrechten te gebruiken voor politieke doeleinden" en om de aandacht van de internationale gemeenschap af te leiden van de situatie in de vluchtelingenkampen in Tindouf.

Hilale hekelt de "bedrieglijke beschuldigingen" over de mensenrechtensituatie in de Marokkaanse Sahara. Hij verwees naar VN-resolutie 2602 -aangenomen op 29 oktober 2021- waarin de Veiligheidsraad de initiatieven en maatregelen die Marokko heeft genomen om de bescherming van de mensenrechten te versterken, juist verwelkomde.

Khaya werd in 2021 genomineerd voor de Sacharovprijs voor de mensenrechten. De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken, die in 1988 voor het eerst werd toegekend aan Nelson Mandela en Anatoli Martsjenko, is het hoogste eerbewijs dat de Europese Unie toekent aan personen die zich inzetten voor de mensenrechten.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
verenigde naties
mensenrechten
sultana khaya
kalasjnikov
algerije
polisario
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?