IMF waarschuwt El Salvador: gebruik bitcoin niet als betaalmiddel

economie
0
23 nov 9:05
El Salvador moet de bitcoin niet als wettig betaalmiddel gebruiken. Het gebruik van de cryptomunt brengt namelijk aanzienlijke risico's met zich mee, vindt het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Zo stijgt en daalt de waarde van de digitale munt te veel en worden consumenten niet beschermd. "Vanwege die risico's zou de bitcoin niet als wettig betaalmiddel moeten worden gebruikt", aldus het IMF.

De VN-organisatie raadt El Salvador aan om meer toezicht te houden op het nieuwe betalingsecosysteem en meer te reguleren. In september werd El Salvador het eerste land dat de bitcoin als wettig betaalmiddel adopteerde, naast de Amerikaanse dollar.

De waarschuwing van het IMF komt twee dagen nadat president Nayib Bukele de eerste "Bitcoin City" ter wereld ha aangekondigd. Volgens Bukele zal de stad, die in het oosten van het Centraal-Amerikaanse land is gepland, energie krijgen van een vulkaan. Verder zullen er geen belastingen worden geheven, met uitzondering van de btw.

Om van de bitcoin een wettig betaalmiddel te maken, naast de Amerikaanse dollar, was een plan van Bukele. Hij hoopt dat meer mensen zo gebruik kunnen maken van het financiële systeem en makkelijker geld kunnen terugsturen vanuit het buitenland. Critici wijzen erop dat het de risico's voor financiële instellingen groter zou kunnen maken.

Ook zouden cryptomunten zoals de bitcoin het witwassen van geld vergemakkelijken.

© ANP 2021
el salvador
imf
omzetbelasting
verenigde naties
verenigde staten
nayib bukele
bitcoin city betaalmiddel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi