Extreemrechtse VOX bekritiseert voorwaarden Marokko voor heropening landsgrenzen met Spanje

marokko
6
23 nov 20:45
De extreemrechtse politieke partij VOX in Melilla heeft zich kritisch uitgelaten over de voorwaarden die Marokko schept voor een heropening van de grens met Ceuta en Melilla.

De lokale leider van de extreemrechtse partij, Jose Miguel Tacindi, hekelt de "onderdanige" houding van Madrid en zei dat Rabat "zoals altijd, alles beslist".

De verklaring van Tacindi komt enkele dagen nadat de Spaanse pers meldde dat Rabat en Madrid aan het onderhandelen zijn over een heropening van de landsgrenzen tussen Marokko en de Spaanse stadsenclaves in Noord-Afrika.

Rabat wil eerst dat Madrid de situatie van Marokkaanse grensarbeiders regulariseert. Ceuta en Melilla tellen een groot aantal Marokkaanse grensarbeiders waarvan het overgrote deel geen arbeidscontract heeft.

Marokkaanse grensarbeiders die wel een arbeidscontract hebben dragen bij aan Spaanse socialezekerheidsfondsen maar krijgen geen uitkering bij een arbeidsongeval of als ze worden ontslagen. Ook ontvangen ze geen betaalde vakantiedagen.

Naar verluidt heeft Rabat laten weten dat het onderwerp een belangrijk onderdeel is van de overeenkomst om eventueel in maart 2022 de landsgrenzen met Ceuta en Melilla te heropenen.

Gesloten landsgrenzen
De grensovergang Melilla is al ruim twee jaar gesloten en eind 2019 werden extra beperkingen opgelegd aan de grensovergang Tarajal II-poort naar Ceuta voordat deze in maart van coronajaar 2020 ook op slot ging.

Volgens de Spaanse pers misbruikt Marokko de coronapandemie om de informele handel tussen inwoners van Noord-Marokko en de Spaanse enclaves te "verdrinken".

De Marokkaanse douane en belastingdienst meldden in februari 2019 dat de schatkist jaarlijks tussen de zes en acht miljard DH misloopt. Rabat wil maximaal inzetten op de komst van een nieuwe economische handelszone die de strijd aan moet gaan met de illegale smokkel vanuit Spanje.

De recente opening van een outlet-store moet bovendien alternatieven bieden voor de Spaanse smokkelwaar.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
spanje
ceuta
melilla
vox
grens
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi