Biden nodigt 110 landen uit voor virtuele top over democratie

buitenland
0
24 nov 9:39
President Joe Biden heeft 110 landen uitgenodigd voor een virtuele topconferentie met als thema democratie, maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag (lokale tijd) bekend.

De top zal op 9 en 10 december plaatsvinden, zoals Biden in augustus al aankondigde, en zich richten op drie hoofdthema's: het bestrijden van autoritarisme, het aanpakken en bestrijden van corruptie en het bevorderen van de naleving van mensenrechten.

China, de belangrijkste rivaal van de VS op het wereldtoneel, is niet uitgenodigd. Taiwan daarentegen wel. Beijing, dat het eiland als een afvallige provincie ziet, heeft laten weten "fel tegen" de uitnodiging voor Taiwan te zijn.

In Taiwan wordt enthousiast gereageerd op het Amerikaanse besluit. "Met deze top kan Taiwan zijn democratische succesverhaal delen", aldus een regeringswoordvoerder.

Andere opvallende afwezigen op de lijst van genodigden zijn NAVO-lid Turkije, EU-lid Hongarije en Rusland. India is wel uitgenodigd. Ook Iran en Afghanistan zijn er niet bij. In het Midden-Oosten zijn Israël en Irak uitgenodigd voor de top, evenals traditionele Arabische bondgenoten van de VS, zoals Egypte, Saoedi-Arabië, Jordanië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

Brazilië
Biden heeft ook Brazilië uitgenodigd, hoewel het land wordt geleid door de controversiële president Jair Bolsonaro. Uit Afrika zijn onder meer Zuid-Afrika, Kenia, Democratische Republiek Congo, Niger en Nigeria gevraagd deel te nemen.

Biden wil ongeveer een jaar na de eerste virtuele democratietop nog een tweede topbijeenkomst houden. Daar moet iedereen wel persoonlijk bij aanwezig zijn.

Wereldleiders kunnen dan laten zien welke vooruitgang ze hebben geboekt sinds de eerste top.

© ANP 2021
verenigde staten
corruptie
mensenrechten
china
taiwan
peking
democratie
turkije
europese unie
iran
afghanistan
israël
egypte
saoedi-arabië
jordanië
qatar
vae
emiraten
joe biden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi