WHO: ook grote kans op corona na vaccin

buitenland
7
24 nov 17:08
Coronavaccins verminderen de kans op een besmetting met de nu dominante Delta-variant met ongeveer 40 procent.

Vaccins zorgen voor een vals gevoel van veiligheid, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het risico op ernstige ziekte of overlijden is fors lager, maar je riskeert nog steeds een besmetting of het besmetten van anderen.

Vaccins redden levens, maar ze voorkomen de overdracht niet volledig, benadrukt WHO-baas Tedros. Hij dringt er bij gevaccineerde mensen op aan maatregelen te blijven nemen om te voorkomen dat ze Covid-19 oplopen en de ziekte doorgeven.

Vorige week was ruim 60 procent van alle wereldwijd gemelde infecties en sterfgevallen door Covid-19 opnieuw in Europa. Het enorme aantal gevallen leidt tot een onhoudbare druk op de gezondheidssector en tot uitgeput zorgpersoneel, aldus Tedros. 

"We maken ons zorgen over het valse gevoel van veiligheid dat vaccins een einde hebben gemaakt aan de pandemie en dat mensen die zijn gevaccineerd geen andere voorzorgsmaatregelen hoeven te nemen."

Voor de komst van de Delta-variant leken vaccins de overdracht met ongeveer 60 procent te verminderen. Nu is dat gedaald tot zo'n 40 procent, benadrukt Tedros. De besmettelijkere Delta-variant heerst nu over de hele wereld. Bijna alle andere varianten en de originele soort zijn verdrongen.

© ANP 2021
who
coronavirus
vaccin
gezondheidszorg
pandemie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi