Duitse regeringscoalitie legaliseert cannabis

buitenland
1
24 nov 16:26
De centrumlinkse SPD, klimaatpartij de Groenen en de liberale FDP in Duitsland hebben bekendgemaakt dat ze samen een regering gaan vormen.

De partijen willen onder meer cannabis legaliseren voor recreatief gebruik en het gebruik van kolen uitfaseren voor 2030. Ook stijgt het minimumloon naar 12 euro.

Het gezamenlijke persmoment met leiders van de drie partijen werd overschaduwd door de crisissfeer rond de coronapandemie. Duitsland heeft, net als Nederland, de afgelopen tijd weer recordaantallen besmettingen gemeld. Aankomend bondskanselier Olaf Scholz benadrukte aan het begin van zijn speech dat vaccineren de uitweg is uit de crisis en zinspeelde op een vaccinatieplicht voor bepaalde groepen.

Ook Robert Habeck, een van de leiders van de Groenen, beklemtoonde tijdens presentatie van het akkoord dat alles zal worden gedaan om het tij te keren. De nieuwe coalitiepartners willen ook een miljard euro uittrekken om zorgverleners een bonus te geven.

Klimaatneutraal
Naast de aanpak van het coronavirus is ook klimaat is een belangrijk punt voor de nieuwe regering, zo blijkt uit het 177 pagina's tellende akkoord. Er moet meer worden geïnvesteerd in groene technologie en het afscheid van kolen in 2030 is acht jaar sneller dan eerder gepland. De partijen willen ook dat Duitsland in 2045 klimaatneutraal is.

Als stap moet tegen 2030 80 procent van alle elektriciteit hernieuwbaar zijn opgewekt. Het is de bedoeling dat dan 15 miljoen elektrische auto's op de Duitse wegen rijden. De partijen mikken verder op 400.000 nieuwe woningen per jaar. De plannen gaan gepaard met enorme investeringen die over langere tijd worden uitgesmeerd.

De partijen hebben wel afgesproken dat Duitsland zich vanaf 2023 weer aan het schuldenplafond gaat houden. Een ander voornemen van de centrumlinkse coalitie is legalisering van het gebruik van bewapende drones door het leger.

Voorbehoud
Hoewel Scholz aankondigde dat er overeenstemming is over een coalitie, maakte hij nog wel een voorbehoud. De deelnemende partijen moeten de deal nog goedkeuren. Als dat lukt, krijgt Duitsland voor het eerst in zestien jaar een regering die niet onder leiding staat van de conservatieve CDU/CSU. Het zou de eerste keer zijn dat SPD, FDP en de Groenen samen een landelijke regering vormen.

Coalitiepartner de Groenen heeft ook het recht bedongen om een nieuwe Duitse Eurocommissaris naar voren te schuiven, als de voorzitter van de commissie niet uit Duitsland komt. Dat is nu wel het geval.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie staat onder leiding van Ursula von der Leyen, een partijgenoot van vertrekkend bondskanselier Angela Merkel.

© ANP 2021
duitsland
coalitie
cannabis
robert habeck
ursula von der leyen
legalisering
angela merkel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi