Nieuwe informatiecampagne minister De Jonge richt zich onder meer op moskeeën

algemeen
0
24 nov 20:02
Met een bezoek aan een moskee in Den Haag heeft demissionair coronaminister Hugo de Jonge een nieuwe fase in de vaccinatiecampagne ingeluid.

Informatie en advertenties over het nemen van een coronaprik worden vanaf deze week in elf talen verspreid in wijken met een lagere vaccinatiegraad.

Zo moet het percentage mensen met minstens één prik, dat nu ongeveer op 88,5 procent staat, zeker tot boven de 90 procent stijgen, zei de bewindsman. "Dat moet lukken. ".

Bij de Haagse moskee Anware Mustafa is een vaccinatielocatie ingericht. Bestuursleden van de moskee vertelden aan de minister dat steeds meer mensen er een prik komen halen, wat zonder afspraak kan. In de vaccinatieruimte staat een informatietafel waar twijfelaars vragen kunnen stellen. Deze worden door medewerkers onder andere in het Turks beantwoord.

De Jonge meent dat dit soort initiatieven Nederland aan een vaccinatiegraad helpen "die wekelijks nog steeds tienden omhooggaat". In Den Haag richten die initiatieven zich volgens de bewindsman bijvoorbeeld op het vaccineren bij moskeeën, terwijl het in de Biblebelt beter zou werken de huisarts de prik te laten geven.

De moeite waard
"Iedere stijging van een tiende moet je nu hard voor werken, maar is zeer de moeite waard om te zorgen dat de zorg het aan blijft kunnen. Ook deze winter." Daarmee doelt de minister op de snelle stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Nieuw in die doelgerichte aanpak, waarbij op wijkniveau wordt gekeken wat bewoners kan overhalen om de prik te nemen, is het verspreiden van de informatie in elf talen. Vanaf deze week wordt de online en papieren campagne ook geleverd in onder meer het Bulgaars, Roemeens en Amhaars, de taal die in Ethiopië en Eritrea gesproken wordt. Informatie over vaccinaties was al beschikbaar in onder meer het Duits, Frans en Arabisch.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid is eerst geprobeerd moeilijk bereikbare groepen naar een prikbus of een prikken-zonder-afspraaklocatie te laten komen. Voor sommige postcodegebieden bleek dat niet genoeg.

Op basis van informatie vanuit het RIVM en de GGD kan nu worden bekeken welke gebieden dat zijn en welke talen daar bij horen. Daarom kan de campagne in de extra talen nu beginnen.

© ANP 2021
arabisch
turks
informatiecampagne
hugo de jonge
coronavirus
vaccinatiecampagne
moskee
biblebelt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi