Net gekozen eerste vrouwelijke premier Zweden treedt alweer af

buitenland
0
24 nov 18:41
Magdalena Andersson is afgetreden op de dag dat ze was gekozen tot eerste vrouwelijke premier van Zweden.

De Groenen trokken hun steun in voor de moeizaam tot stand gekomen regeringscoalitie, waarop Andersson haar aftreden aankondigde.

Volgens haar is de vorming van een nieuwe regering nu in handen van de parlementsvoorzitter. De sociaaldemocrate heeft de hoop uitgesproken toch een nieuwe regering te kunnen leiden, zonder coalitiegenoten.

De 54-jarige oud-minister van Financiën Andersson had bij een vertrouwensstemming de steun van 117 parlementariërs, net genoeg voor een benoeming. Maar kort daarna, toen een begrotingsvoorstel van drie oppositiepartijen werd aangenomen, besloten de Groenen de coalitie te verlaten.

Het was de eerste keer dat het parlement een begroting goedkeurde in samenspraak met een "extreme, uiterst rechtse partij, zei Per Bolund, een van de twee leiders van de Groenen over de populistische Zweden Democraten.

Nooit eerder had een Zweedse regering zo'n korte levensduur. Andersson had het stokje overgenomen van haar partijgenoot Stefan Löfven, die zeven jaar aan de macht is geweest. Ze had een pensioendeal gesloten met de Linkse Partij en ook de Groenen waren aan boord. De parlementsvoorzitter gaat nu bepalen wat er moet gebeuren.

© ANP 2021
zweden
premier
verkiezingen
magdalena andersson
de groenen
sverigedemokraterna
stefan löfven
links
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi