Oxfam: huiselijk geweld wereldwijd toegenomen tijdens pandemie

buitenland
0
25 nov 2:57
Tijdens de coronapandemie is er wereldwijd meer huiselijk geweld gemeld, concludeert Oxfam op basis van een nieuw rapport dat donderdag verschijnt.

De hulporganisatie vindt dat overheden te weinig doen om geweld tegen te gaan en vreest vooral voor de veiligheid van vrouwen, meisjes en LHBTQI+'ers. Oxfam deed onderzoek naar het aantal meldingen van geweld, inclusief huiselijk geweld, tegen vrouwen, meisjes en LHBTQI+'ers in tien landen.

In Maleisië verslechterde de situatie het snelst, daar werden tijdens de eerste maanden van de coronapandemie bijna dubbel zoveel meldingen (stijging van 111 procent) gedaan van geweld. Ook in Colombia (79 procent meer meldingen), Italië (73 procent meer meldingen) en Zuid-Afrika (69 procent meer meldingen) werd fors meer geweld gesignaleerd.

In de overige landen Argentinië, Tunesië, China, Somalië, het Verenigd Koninkrijk en Cyprus steeg het aantal meldingen tussen de 25 en 50 procent.

"We zien dat de pandemie bestaande ongelijkheden vergroot en dat juist vrouwen, meisjes en ook LHBTQI+'ers altijd het hardst getroffen worden. Dit geweld leidt tot emotionele nood en toenemende armoede", aldus Katinka Moonen, die zich namens het Nederlandse Oxfam Novib ontfermt over de problematiek. "De pandemie maakt duidelijk dat regeringen over de hele wereld deze mensen moeten beschermen tegen geweld maar daar niet in slagen."

Uit het rapport blijkt volgens Oxfam dat verschillende landen, ondanks eerdere beloftes, geen serieuze maatregelen namen om dit geweld aan te pakken. Van de 26,7 biljoen dollar (23,8 biljoen euro) die regeringen en donoren volgens Oxfam in 2020 hebben ingezet om de pandemie te bestrijden, "is slechts 0,0002% besteed aan de bestrijding van huiselijk geweld".

Oxfam roept overheden op meer te doen om de problematiek aan te pakken. Dat kan bijvoorbeeld door geld te investeren in vrouwenrechtenorganisaties en feministische bewegingen.

© ANP 2021
armoede
oxfam novib
huiselijk geweld
tunesië
somalië
maleisië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi