NASA lanceert sonde die op asteroïde moet stukslaan

algemeen
0
25 nov 6:45
ls een ruimterots ooit recht op de aarde afkomt, is het dan nog mogelijk om de dreigende catastrofe te voorkomen?

In films lukt het soms, maar de Verenigde Staten gaan met een nieuwe missie uitproberen of het in de werkelijkheid ook zo gaat. Het ruimtevaartuig heet DART, een afkorting voor Double Asteroid Redirection Test. De DART is woensdag rond 07.20 uur Nederlandse tijd gelanceerd. Dat gebeurde vanaf ruimtebasis Vandenberg in Californië.

De DART gaat naar twee rotsen die vlak naast elkaar in een baan rond de zon draaien. Een daarvan is Didymos, een rots van 780 meter doorsnee, de andere is zijn 160 meter grote maantje Dimorphos. DART moet eind volgend jaar inslaan op Dimorphos.

Bij impact heeft de sonde een snelheid van ongeveer 6 kilometer per seconde. Vervolgens moet blijken of Dimorphos daardoor een klein beetje uit zijn baan rond Didymos wordt geslagen. Zoiets is nog nooit geprobeerd.

De bestemming is geen dreiging voor de aarde. "Het stelsel is een perfecte plek om te testen of het mogelijk is de koers van een asteroïde te veranderen door er moedwillig een ruimtevaartuig op in te laten slaan", aldus de NASA.

Voorlopig is er überhaupt nog geen enkele dreiging voor de aarde, benadrukt de ruimtevaartorganisatie. Rond de zon draaien miljarden asteroïden en kometen. Enkele tienduizenden daarvan zouden ooit een gevaar voor de aarde kunnen vormen, maar die komen in elk geval de komende honderd jaar niet bij ons in de buurt.

© ANP 2021
nasa
ruimtevaartuig
aarde
asteroïde
sonde
verenigde staten
californië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi