Macron wil sterkere Europese samenwerking tegen mensensmokkel

buitenland
2
25 nov 15:15
De Franse president Emmanuel Macron heeft donderdag opgeroepen tot meer Europese samenwerking om mensensmokkel en illegale migratie tegen te gaan.

Macron deed zijn oproep naar aanleiding van het drama in het Kanaal waarbij woensdag zeker 27 mensen om het leven kwamen.

Volgens de Franse president, die momenteel in Zagreb is, is een hechtere samenwerking nodig met Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Commissie. Op een persconferentie zei Macron dat Frankrijk een doorvoerland is en dat als migranten eenmaal aan de Kanaalkust staan, "het al te laat is".

Het Kanaal is een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. De migranten kwamen woensdag om het leven nadat hun kleine boot richting Engeland waarschijnlijk was overvaren door een grotere boot, mogelijk een tanker.

Voor zover bekend zijn twee mensen levend uit het water gehaald. Zij verkeren in levensgevaar. Frankrijk heeft vijf mensen aangehouden op verdenking van onder meer mensensmokkel, moord en deelname aan georganiseerde misdaad.

Overleg Britse premier
Woensdagavond overlegde Macron telefonisch met de Britse premier Boris Johnson naar aanleiding van het drama, dat tot nu toe het dodelijkste ongeluk is met migranten die proberen het Kanaal over te steken. Ook uit dat overleg kwam naar voren dat de landen langs het Kanaal meer moeten samenwerken.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel herhaalde donderdag die boodschap in het parlement. Ze bood ook aan om Britse agenten en grenswachten naar Frankrijk te sturen om te helpen bij de bewaking van de kust. Volgens Patel moet er alles aan gedaan worden om te voorkomen dat "kwetsbare mensen hun leven riskeren door in onzeewaardige bootjes te stappen.".

Het drama van woensdag was volgens haar "het moment dat velen van ons vele jaren hebben gevreesd."

© ANP 2021
frankrijk
emmanuel macron
verenigd koninkrijk
boris johnson
zagreb
belgië
europa
immigratie
het kanaal
priti patel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi