Spanje 'bezorgd' om komst Marokkaanse viskwekerij nabij Chafarinas-eilanden

marokko
4
25 nov '21
Het Spaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft protest aangetekend bij de Marokkaanse ambassade in Madrid vanwege de komst van een viskwekerij nabij Nador.

Dat meldt het Spaanse dagblad El Pais. Volgens de Spaanse autoriteiten betekent de komst van de viskwekerij een "illegale bezetting van Spaanse territoriale wateren".

Volgens El Pais, dat diplomatieke bronnen citeert, heeft de Spaanse regering de afgelopen maanden geprobeerd nieuwe wrijvingen met Marokko te vermijden om de heersende diplomatieke crisis te boven te komen, maar buitenlandminister José Manuel Albares kon niet nalaten te reageren op de komst van de Marokkaanse viskwekerij die hij omschrijft als "een risico voor de veiligheid van de scheepvaart en een bedreiging voor het milieu".

El Pais maakt ook melding van een onderzoek van het transportministerie naar een Spaanse onderneming in Amposta die de kooien heeft geleverd en geïnstalleerd voor het Marokkaanse bedrijf Mediterranean Aquafarm SA dat de viskwekerij gaat exploiteren.

Het ministerie zou de Spaanse onderneming hebben bevolen om de kooien binnen 20 dagen te verwijderen omdat deze zonder toestemming zouden zijn geplaatst in "Spaanse wateren".

De wateren rondom de Islas Chafarinas (Taẓrut n Cebdan) zijn uitgeroepen tot speciale vogelbeschermingszone (ZEPA) en gebied van communautair belang (SCI - Sites of Community Interest). Rabat erkent de wateren echter niet als Spaanse territoriale wateren. De archipel bevindt zich 48 km ten oosten van Melilla en 3,5 km voor de Marokkaanse kustplaats Ra'su l-Ma.

Volgens El Pais werd de viskwekerij geïnstalleerd op een paar honderd meter van Isla del Congreso, het meest westelijke van de archipel, en beslaat een gebied van 22,5 hectare.

De vergunning voor het plaatsen van de viskwekerij werd in maart verleend en de gunning werd gepubliceerd in de Staatscourant. Er zijn inmiddels als 16 kooien geplaatst.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
melilla
spanje
chafarinas
viskwekerij
mediterranean aquafarm
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi