RIVM: Weer zo'n 22.000 coronabesmettingen vastgesteld

algemeen
0
28 nov '21
Het aantal positieve coronatests groeit nauwelijks meer. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 22.193 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Dat is vergelijkbaar met de vorige dagen. Maar dat wil niet zeggen dat de piek van de coronagolf bereikt is. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 157.540 positieve tests. Gemiddeld komt dat neer op 22.506 nieuwe gevallen per dag, een nieuw record.

Het totaal over de afgelopen zeven dagen ligt 7 procent hoger dan het totaal over de week ervoor. Dat is het laagste 'groeigetal' sinds 6 oktober. Vorige week zondag lag het weektotaal ruim 56 procent hoger dan in de week daarvoor.

Maximale capaciteit
Dat het aantal positieve tests afvlakt, wil niet zeggen dat het aantal besmettingen stabiliseert en we op de top van de golf zitten. De teststraten van de GGD'en zitten tegen hun maximale capaciteit aan. Ze testen ongeveer 100.000 mensen per dag, en de laatste weken valt 20 tot 25 procent van alle testen daar positief uit.

Dat komt ongeveer overeen met de ruim 20.000 positieve tests die Nederland nu voor de dertiende dag op rij heeft. Het zou dus kunnen dat meer mensen corona onder de leden hebben, maar dat het niet meer lukt om alle besmettingen te vinden.

In de gemeente Amsterdam werden afgelopen etmaal 925 nieuwe coronagevallen gemeld. In Rotterdam kregen 638 mensen te horen dat ze besmet zijn en in Den Haag gaat het om 565 mensen. In Utrecht en Nijmegen kregen respectievelijk 388 en 326 mensen een positieve testuitslag.

Sterfgevallen
Het RIVM registreerde de afgelopen dag 45 sterfgevallen van coronapatiënten. Voor een zondag is dat het hoogste aantal sinds 7 februari. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn gestorven.

In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 352 mensen aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Dat komt neer op gemiddeld zo'n 50 sterfgevallen per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 26 maart, zo'n 9 maanden geleden.

© ANP 2021
rivm
besmettingen
coronavirus
doden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?