FIFA gaat op Arab Cup experimenteren met buitenspeltechnologie

sport
1
29 nov '21
Wereldvoetbalbond FIFA gaat bij de komende editie van de Arab Cup experimenteren met camera's die buitenspelsituaties kunnen helpen bepalen.

Als het experiment bevalt, dan wordt de semiautomatische technologie mogelijk ook gebruikt op het WK van volgend jaar in Qatar.

Het systeem bestaat uit camera's aan het dak van het stadion. Aan de hand van trackinggegevens kan zowel de buitenspellijn als het moment van raken van de bal bijna live worden doorgespeeld aan de zogeheten replay-operator, iemand die achter de tv-schermen zit. Vervolgens heeft die de mogelijkheid om de beelden direct aan de VAR te laten zien.

"Technologie is erg belangrijk en nuttig in zowel de voorbereiding op de wedstrijd als voor het besluitvormingsproces tijdens wedstrijden", aldus scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina. "Bij een buitenspelincident wordt de beslissing genomen nadat niet alleen de positie van de spelers is geanalyseerd, maar ook hun betrokkenheid bij de actie. Technologie kan een lijn trekken, maar de beoordeling van een situatie blijft in handen van de scheidsrechter."

Bij het bepalen of er sprake is van buitenspel gaat met regelmaat veel tijd verloren, tot ongenoegen van supporters, televisiekijkers en de spelers en trainers zelf.

De Arab Cup wordt in Qatar gespeeld en duurt van 30 november tot 18 december. Bondscoach Bert van Marwijk doet met de Verenigde Arabische Emiraten mee aan dat toernooi. Het WK begint over een klein jaar.

© ANP 2021
qatar
pierluigi collina
bert van marwijk
fifa
arab cup
buitenspeltechnologie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi