OIC hekelt provocerend bezoek Israëlische president aan Ibrahimi-moskee in Hebron

buitenland
0
29 nov '21
De Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) veroordeelde maandag een bezoek van de Israëlische president Isaac Herzog aan de Ibrahimi-moskee in de stad Hebron op de Westoever.

Herzog drong zondag de Ibrahimi-moskee binnen om deel te nemen aan de Joodse ceremonie bij kaarslicht om het Joodse Chanoekafeest te vieren.

Hij werd vergezeld door een groot aantal Israëlische politiediensten en joodse kolonisten. In een verklaring bestempelde de in Jeddah gevestigde OIC de stap als een "provocatie" en een "voortzetting van Israëlische aanvallen op de rechten van het Palestijnse volk, hun land en heilige plaatsen".

De pan-islamitische groepering zei dat het bezoek van de Israëlische president "onderdeel is van Israëlische plannen om de Ibrahimi-moskee te judaïseren en de Israëlische greep erop te versterken".

De OIC riep de internationale gemeenschap op om "dringend op te treden om de heilige en historische plaatsen [in Palestina] te beschermen en de Israëlische bezettingsautoriteiten te dwingen de heiligheid van de heilige plaatsen te respecteren.".

Toegang moskeegangers verhinder
Zondag zei Sheikh Hefthi Abu Sneina, directeur van de Ibrahimi-moskee, dat Israëlische troepen de moskee hebben gesloten en Palestijnse gelovigen verhinderd hebben de gebedsplaats te bezoeken.

Na het bloedbad waarbij in 1994 een joodse extremistische kolonist, Baruch Goldstein, 29 Palestijnse gelovigen in de moskee vermoorde grepen Israëlische autoriteiten het incident aan om het moskeecomplex te verdelen tussen islamitische en joodse gelovigen.

UNESCO besloot in juli 2017 om de Ibrahimi-moskee en de oude stad Hebron op de Werelderfgoedlijst te plaatsen. Hebron is de thuisbasis van ongeveer 160.000 Palestijnse moslims en ongeveer 500 Joodse kolonisten.

Laatstgenoemden leven in een reeks Joodse enclaves die zwaar worden bewaakt door Israëlische troepen.

© Anadolu 2021
palestina
hebron
israel
ibrahimi moskee
isaac herzog
oic
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi