Merken breken met tv-familie Meiland na anti-islamquotes Erica

algemeen
12
30 nov '21
Meerdere bedrijven hebben de afgelopen dagen de samenwerking opgezegd met de tv-familie Meiland. Ook NIVEA, een van de grootste producenten van huidverzorgingsproducten, werkt niet meer samen met de tv-familie Meiland.

Aanleiding voor de breuk zijn de anti-islamuitspraken die Erica Meiland onlangs deed in haar biografie.

Dinsdag liet NIVEA, een van de grootste producenten van huidverzorgingsproducten, weten niet meer te willen werken met tv-familie. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf dinsdag bevestigd aan het ANP. De reden van de breuk zijn de anti-islamuitspraken die Erica Meiland onlangs deed in haar biografie.

"Beiersdorf, het moederbedrijf van NIVEA, omarmt inclusiviteit en diversiteit op alle gebieden. We zetten ons in voor acceptatie en gelijkheid en zijn tegen elke vorm van discriminatie", meldt het bedrijf. Maxime Meiland, de dochter van Erica, steunt de omstreden uitspraken.

"Door een samenwerking met Maxime zou het voelen alsof we ons verbinden aan een gedachtegoed dat niet bij ons past. NIVEA is er namelijk voor iedereen, ongeacht religie, afkomst, geslacht, seksuele geaardheid en leeftijd."

Twee grote partners, kaartenbedrijf Hallmark en matrassenmerk Emma, verbraken eerder al vanwege de anti-islamuitspraken het contact met de Meilandjes.

Meerdere grote bedrijven die een commerciële samenwerking aangegaan zijn met de tv-familie willen zich dinsdag nog niet uitspreken over een voortzetting van de samenwerking.

Geen lopende projecten
Hello Fresh laat weten "in het verleden fijn te hebben samengewerkt met Maxime Meiland", maar beklemtoont "momenteel geen lopende projecten" met haar te hebben. De vraag of dit in de toekomst wel weer gaat gebeuren, kan de woordvoerder niet beantwoorden.

Ook babystoeltjesproducent Maxi Cosi en fotoboekenbedrijf Albelli, twee zakelijke partners die eerder met de Meilandjes hebben samengewerkt, reageren vooralsnog niet op de commotie. Talpa, waar de Meilandjes programma's voor maken, laat weten later met een reactie te komen.

Islam tegenhouden
Erica Meiland vergelijkt in haar boek Erica vrouwen in boerka met pinguïns en noemt hoofddoekjes "niet normaal". Ook stelt ze dat de islam "heel veel ellende brengt" en dat zij dit wil tegenhouden. Hallmark en Emma stelden allebei dat deze uitspraken niet overeenkwamen met hun waarden en hun streven een divers bedrijf te zijn.

De rechtse PVV-leider Geert Wilders heeft dinsdag laten weten wel achter Erica Meiland te staan. Hij noemt haar "een dappere vrouw" en stelt dat alle bedrijven die nu de banden met de tv-familie verbreken "zelf een boycot verdienen".

© ANP 2021
maxime meiland
moslimhaat
emma
hallmark
nivea
beiersdorf
islamofobie
pvv
geert wilders
biografie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi