Spanje: politici eisen verontschuldiging voor gebruik chemische wapens tijdens Rif-oorlog

marokko
0
30 nov '21
De Catalaanse partijen ERC en Junts roepen de Spaanse regering op om officieel excuses aan te bieden voor het gebruik van chemische wapens tijdens de Rifoorlog.

Catalaans Republikeins Links (ERC) en Samen voor Catalonië (Junts) roepen Madrid op om namens de Spaanse staat het militaire gebruik van chemische middelen tegen de burgerbevolking te veroordelen en zich te verontschuldigen.

De twee politieke partijen, die voor Catalaanse onafhankelijkheid zijn, hebben een wetsvoorstel ingediend dat nog moet worden besproken in de Commissie buitenlandse zaken van het Spaanse Lagerhuis.

Naast het veroordelen van het gebruik van mosterdgas tegen de burgerbevolking, willen ERC en Junts dat de Spaanse regering zich ertoe verbindt om op een "onafhankelijke, waardige, rigoureuze en empirische manier" de gevolgen onderzoeken van deze "systematische" chemische aanvallen die plaatsvonden tussen 1921 en 1926.

De twee partijen willen dat dit gebeurt in samenwerking met de Marokkaanse autoriteiten en maatschappelijke organisaties in de Rif-regio.

Volgens het verzoek van ERC en Junts zou het gebruik van dit type chemische wapen tot vandaag de dag oorzaak zijn geweest van een hogere incidentie van kankergevallen in de getroffen gebieden in het noorden van Marokko.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
spanje
rif oorlog
chemische wapen
excuses
mosterdgas
ec
junts
catalonië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi