ECDC: helft van alle coronabesmettingen is straks Omicron-variant

algemeen
1
2 dec '21
De Omicron-variant van het coronavirus zal in de komende maanden verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van alle coronabesmettingen in Europa.

Deze virusvariant lijkt zich aanzienlijk sneller te verspreiden dan de Delta-variant, die nu goed is voor vrijwel alle besmettingen.

Dat zegt de Europese gezondheidsdienst ECDC. De Omicron-variant heeft meerdere veranderingen (mutaties) aan de uitsteeksels waarmee het coronavirus een lichaamscel vastgrijpt en binnendringt. Die aanpassingen "maken het heel waarschijnlijk dat antistoffen van een doorgemaakte besmetting of van vaccinatie minder goed werken", meldt het ECDC.

Volgens de Europese organisatie zijn tot nu toe 352 Omicron-gevallen vastgesteld in 27 landen. In de Europese Unie en de Europese Economische Zone, waarbij bijvoorbeeld ook Noorwegen behoort, is de variant gevonden bij zeventig mensen in dertien landen.

Nederland is met zestien gevallen koploper. De andere landen zijn Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Noorwegen, Portugal, Spanje en Zweden. De meeste positief geteste mensen zijn onlangs in Afrika geweest. Voor zover bekend is niemand ernstig ziek geworden of overleden door toedoen van de variant.

Buiten de EU en de Europese Economische Zone zijn 282 Omicron-gevallen vastgesteld in veertien landen.

© ANP 2021
ecdc
pandemie
coronavirus
europa
omicron
virusmutatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi