Kamer tegen vaccinatieplicht, maar verwerpt desondanks motie

algemeen
0
2 dec '21
De Tweede Kamer heeft donderdag een motie verworpen waarin een mogelijke vaccinatieplicht werd uitgesloten.

Toch is een meerderheid in de Kamer daar nog altijd tegen, blijkt uit een rondgang van het ANP. Verschillende partijen hebben tegen gestemd omdat van verplichte coronavaccinatie nu geen sprake is, laten zij weten.

Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie diende woensdag tijdens het coronadebat de motie in. In de tekst wordt verwezen naar een uitspraak van Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen die het "begrijpelijk en passend" noemde om binnen de Europese Unie te praten over "een gezamenlijke aanpak" ten aanzien van vaccinaties. Een groot aantal fracties steunde de motie, maar een meerderheid kreeg die niet.

In mei stemde de Kamer over een motie van de Groep Van Haga waarin "een directe of indirecte vaccinatieplicht" uitgesloten wordt. Die kreeg wel voldoende steun, onder meer doordat CDA, PvdA, GroenLinks en de fractie Den Haan daar destijds voor waren. Deze fracties stemden nu tegen.

Tegen een vaccinatieplicht
CDA en GroenLinks laten weten niet van mening veranderd te zijn in dit dossier, en nog altijd tegen een vaccinatieplicht te zijn. Daarmee is er op dit moment geen steun voor, mocht een dergelijk voorstel ingediend worden.

De Partij van de Arbeid heeft ook tegen de FVD-motie gestemd omdat daar momenteel geen plannen voor zijn. Toch zegt de partij "in deze crisis, waarin de schade voor volksgezondheid en economie zo enorm zijn, niet op voorhand" maatregelen wil uitsluiten. Den Haan was niet direct bereikbaar voor een reactie.

VVD, D66 en Volt stemden tegen beide moties. De laatste partij laat weten op dit moment niets in een vaccinatieplicht te zien. De coronamaatregelen moeten "altijd proportioneel zijn, en dat is een vaccinatieplicht niet snel". Naar de partij vindt het "niet verstandig" om dit soort maatregelen bij voorbaat al uit te sluiten.

Dat partijen tegen een motie als deze stemmen hoeft niet te betekenen dat ze het oneens zijn met de strekking ervan. Sommige partijen willen principieel geen oordeel vellen als er geen concrete voorstellen zijn gedaan. Ook kunnen fracties moeite hebben met de formulering.

© ANP 2021
ursula von der leyen
coronavirus
tweede kamer
vaccinatieplicht
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi