Grote groep Koerdische betogers bestormt pand OPCW in Den Haag

algemeen
8
3 dec '21
Een grote groep demonstranten heeft vrijdag het gebouw van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag bestormd.

De politie heeft de tientallen demonstranten aangehouden. Het gaat om een groep Koerden. Ze demonstreerden onder meer tegen het vermeende gebruik van chemische wapens in Koerdische dorpen door Turkije.

Ook waren er vlaggen te zien waarop werd opgeroepen tot het vrijlaten van de Koerdische leider Abdullah Öcalan, die al sinds 1999 in een Turkse gevangenis zit.

Korte tijd na de bestorming waren er vele agenten ter plaatse. Ook werden ambulances en een traumahelikopter gealarmeerd. Gewonden zijn er voor zover bekend niet gevallen. De Johan de Wittlaan, waar de organisatie is gevestigd, werd afgesloten. Iets verderop bij het Catshuis demonstreerden ongeveer twintig mensen, voor hetzelfde doel.

De OPCW waakt over het internationaal verdrag Chemische Wapens, de Chemical Weapons Convention (CWC ) die in 1997 in werking trad. Het doel van de OPCW is om chemische wapens permanent uit te bannen door bestaande voorraden te vernietigen en door het opnieuw verschijnen van dergelijke wapens te voorkomen.

De lidstaten zijn verplicht hun voorraad chemische wapens op te geven bij de OPCW, die dan toezicht houdt op de vernietiging. De organisatie werd in 2013 de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor haar grote inspanningen om chemische wapens te elimineren.

© ANP 2021
opcw
politie
turkije
abdullah öcalan
catshuis
den haag
chemische wapens
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi