Moslims roepen Talpa op samenwerking met Meiland te verbreken

algemeen
108
3 dec '21
De moslimgemeenschap in Nederland roept Talpa op om de samenwerking met de tv-familie Meiland te verbreken.

Een groot aantal moslimorganisaties uit het hele land doet deze oproep nadat er commotie is ontstaan over anti-islamuitspraken die 'moeder' Erica Meiland in haar biografie doet.

Een aantal bedrijven verbrak de afgelopen twee weken de samenwerking met de familie omdat deze geen afstand deed van de uitspraken van Erica.

Onder meer Hello Fresh, Milka, Maxi-Cosi, Hallmark, Emma Matras, Nivea en Albelli vonden niet dat de uitlatingen van haar overeenkwamen met de doelstelling van de bedrijven om inclusiviteit en diversiteit te bevorderen.

Talpa bleef tot nu toe achter de familie staan en stelde dat alle uitspraken die de Meilandjes doen buiten de programma's voor hun rekening komen. De Nederlandse moslimgemeenschap dringt er nu in een open brief bij Talpa op aan dat besluit te heroverwegen. "Wij kunnen ons niet anders voorstellen dan dat Talpa pal staat voor de kernwaarden die ons allen bindt", schrijven zij.

Xenofobisch en racistisch
Zij noemen de uitspraken van Meiland "xenofobisch en racistisch. Haar uitspraken getuigen niet alleen van evidente onwetendheid omtrent islam en moslims, maar voeden ook het antimoslimsentiment in dit land. Tevens wordt een grote groep mensen in onze samenleving weggezet en gedemoniseerd".

'Moeder Meiland' vergelijkt in haar boek vrouwen in boerka met pinguïns en noemt hoofddoekjes "niet normaal". Ook stelt ze dat de islam "heel veel ellende brengt" en dat zij dit wil tegenhouden.

Dochter Maxime heeft na alle commotie gezegd haar moeder te steunen, maar het was "nooit mijn bedoeling geweest groeperingen buiten te sluiten of tekort te doen".

Zelf stelde Erica donderdag in een reactie dat haar woorden door de media uit hun context zijn gerukt. Zij stelt met haar uitlatingen op te willen komen voor vrouwen. Dat doet ze door gesluierde moslimvrouwen belachelijk te maken, als abnormaal te bestempelen en ze onwelkom te verklaren.

Haatpoliticus en PVV-leider Geert Wilders noemde Erica "een dappere vrouw die alle steun verdient".

© ANP 2021
racisme
islamofobie
moslimhaat
pvv
geert wilders
talpa
erica meiland
nivea
biografie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi