Europese landen teleurgesteld over nucleair overleg met Iran

buitenland
0
3 dec '21
Europese diplomaten hebben teleurstelling en bezorgdheid uitgesproken over de voortgang van de gesprekken over het herstellen van het atoomakkoord uit 2015 met Iran.

Het Witte Huis stelt dat Iran zich niet constructief en oplossingsgericht heeft opgesteld.

De Europeanen concluderen na een nieuwe gespreksronde van vijf dagen in Wenen dat het regime in Teheran toch weer grote veranderingen heeft voorgesteld die eerder gesloten compromissen onderuit zouden halen.

Sommige daarvan zijn volgens hen niet te verenigen met het akkoord en het is onduidelijk hoe de kloof kan worden overbrugd. Volgens de Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken werden de onderhandelingen beëindigd omdat Iran niet bereid lijkt te zijn het akkoord weer te gaan naleven.

De Iraanse onderhandelaar en onderminister Ali Bagheri Kani zei voor zijn vertrek uit Wenen volgens media in zijn land dat Europese onderhandelaars zelf ook discussievoorstellen kunnen doen. De Iraanse buitenlandminister Hossein Amir-Abdollahian had eerder gezegd dat de gesprekken goed verlopen, "maar op alle sporen langzaam".

Nieuwe regering
Er was ook geen doorbraak verwacht. De gesprekken, die vijf maanden hadden stilgelegen, krijgen naar verwachting volgende week een vervolg. Diplomaten uit Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en China bemiddelden in de Oostenrijkse hoofdstad tussen Iran en de Verenigde Staten.

Die stapten in 2018 onder toenmalig president Trump uit het akkoord dat beperkingen oplegt aan het Iraanse nucleaire programma en legden Iran weer zware sancties op. Het fundamentalistische regime voerde zijn atoomprogramma vervolgens op.

De nieuwe regering in Washington wil dat de Iraniërs hun nucleaire programma zodanig aan banden leggen dat de ontwikkeling van kernwapens buiten bereik blijft. De Iraanse machthebbers eisen dat de VS sancties intrekken.

© ANP 2021
iran
atoomakkoord
overleg
verenigde staten
europa
donald trump
atoomprogramma
wenen
teheran
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi