Moslims willen van Talpa weten waar bedrijf in racismedebat staat

algemeen
4
3 dec '21
Zes grote moslimorganisaties willen dat mediabedrijf Talpa kleur bekent in het racismedebat.

Dat lieten zij vrijdag weten, nu Talpa een verzoek van de Nederlandse moslims om de samenwerking met de tv-familie Meiland te heroverwegen naast zich heeft neergelegd.

Het bedrijf van John de Mol stelt alleen verantwoordelijk te zijn voor uitspraken die de Meilandjes in zijn programma doen. Het tv-gezin ligt onder vuur omdat moeder Erica in haar biografie anti-moslimuitspraken doet.

Veel bedrijven verbraken vanwege de uitspraken de samenwerking. Talpa zegt wel tegen het kwetsen van bevolkingsgroepen te zijn, maar wil niet zeggen of de quotes van de Meilandjes binnen die definitie valt. Het bedrijf is eigenaar van onder meer SBS, Veronica en Net5.

"Het bevreemdt de samenwerkende moslimorganisaties dat Talpa de maatschappelijke commotie negeert en niet op een adequate wijze adresseert", laten de zes grote moslimkoepels weten.

"Net als andere bedrijven heeft Talpa een morele verantwoordelijkheid om stelling te nemen tegen discriminatie, moslimhaat en uitsluiting. Door geen duidelijkheid te verschaffen waar Talpa staat in het maatschappelijk debat rondom racisme en haat, blijft Talpa de schijn tegen zich hebben."

Zij wijzen erop dat het zwijgen van Talpa het bedrijf "imagoschade" berokkent. Zij roepen het mediaconcern nogmaals op het gesprek aan te gaan over de "xenofobe en racistische" uitspraken van Erica Meiland.

De verenigde moslimorganisaties beklaagden zich eerder vandaag bij Talpa over de xenofobische en racistische uitspraken van Erica Meiland. "Haar uitspraken getuigen niet alleen van evidente onwetendheid omtrent islam en moslims, maar voeden ook het anti-moslimsentiment in dit land. Tevens wordt een grote groep mensen in onze samenleving weggezet en gedemoniseerd".

© ANP 2021
biografie
islamofobie
moslimhaat
racisme
talpa
erica meiland
maxime meiland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi