Genocidepleegster Aung San Suu Kyi krijgt vier jaar cel

buitenland
1
6 dec '21
De Myanmarese ex-regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft een celstraf van vier jaar opgelegd gekregen.

Een woordvoerder van de junta in het land liet maandag weten dat zij die straf krijgt voor opruiing tegen het leger en het overtreden van de coronaregels in Myanmar.

Suu Kyi "werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf op grond van sectie 505(b) en twee jaar gevangenisstraf op grond van de natuurrampenwet", zei woordvoerder Zaw Min Tun. Ook oud-president Win Myint is op op basis van deze wetten tot vier jaar veroordeeld.

De twee hoeven volgens de woordvoerder nog niet naar de gevangenis, in afwachting van andere processen tegen hen. Suu Kyi moet nog terechtstaan voor onder meer corruptie en verkiezingsfraude.

Staatsgreep
Suu Kyi en andere politici zitten sinds de militaire staatsgreep op 1 februari in detentie. De coup werd gepleegd omdat er volgens het leger fraude was gepleegd bij de parlementsverkiezingen in november 2020.

De regerende partij van Suu Kyi werd bij die verkiezingen nog groter, waardoor de militairen hun macht verder zagen afnemen. Het waren de tweede democratische verkiezingen in decennia.

Myanmar was voorheen vijftig jaar lang een militaire dictatuur. Suu Kyi zette zich in die periode in voor democratie, waarvoor ze jarenlang vastzat, en daarvoor kreeg ze in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede.

Genocide
Ze is niet onomstreden. De nobelprijslaureaat wordt verweten dat ze niet genoeg deed om de Rohingya, een moslimminderheid in Myanmar, te beschermen. Bijna 1 miljoen Rohingya leven in Bangladesh, van wie driekwart daarheen vluchtte nadat het leger in Myanmar hen drie jaar geleden met een massale moordoperatie verjoeg uit de noordelijke deelstaat Rakhine.

Vrijwel alle 600.000 Rohingya die nog in het land verblijven, hebben geen burgerrechten en kunnen dus niet stemmen.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag boog zich eind 2019 over de genocidezaak.

Nobelprijs
Suu Kyi won de prestigieuze Nobelprijs voor de Vrede in 1991 vanwege haar vreedzame verzet tegen de toenmalige militaire machtshebbers van haar land. Ze zat daar jaren onder huisarrest.

Critici eisten in 2018 dat die onderscheiding haar weer zou worden ontnomen vanwege de mensenrechtenschendingen in haar land, maar dat staan de regels volgens het Noors Nobelcomité niet toe.

Het EU-parlement heeft afstand genomen van Suu Kyi en een flink aantal EU-parlementariërs vroeg drie jaar geleden al om de onderscheiding in te trekken.

© ANP 2021
myanmar
celstraf
win myint
staatsgreep
genocide
rohingya
nobelprijs
bangladesh
aung san suu kyi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?