Algerije levert nog steeds gas aan bedrijf van premier Akhannouch

marokko
19
6 dec '21
Algerije is sinds 1 november gestopt met gasleveringen aan Marokko maar levert nog wel petroleumgas aan Afriquia Gaz, het familiebedrijf van premier Aziz Akhannouch.

Tanker Alrar van het Algerijnse nutsbedrijf Sonatrech meerde eind november aan in de havens van Jorf Lasfar en Mohammadia om vloeibaar petroleumgas (LPG) te leveren aan Afriquia Gaz, het gas- en brandstofdistributiebedrijf van regeringsleider Akhannouch.

Algerije leverde voorheen gas aan Spanje via de Europe-Maghreb Pipeline Limited (EMPL)-pijpleiding maar besloot zich terug te trekken uit het project. De stopzetting van het EMPL-traject kwam niet al verrassing. Marokko en Algerije zitten middenin een diplomatieke crisis.

De EMPL-gaspijpleiding verbindt Algerije met het Spaanse vasteland en Portugal, via Marokko. Jaarlijks werd zo'n 10 miljard kubieke meter aardgas door het EMPL-traject verplaatst. De gasvoorziening via EMPL was bijzonder belangrijk voor Spanje, meer dan 30 procent van het verbruikte aardgas komt uit Algerije.

Afriquia Gaz
Sonatrech levert echter nog wel gas aan Afriquia Gaz vanwege een overeenkomst tussen moederbedrijf Akwa Groupe en het Algerijnse Sonatrech, meldt nieuwsdienst Sputnik News.

"De betrekkingen tussen Afriquia Gaz en Sonatrach gaan al enkele jaren terug. Algerije is een van de belangrijkste leveranciers van LPG aan de Marokkaanse onderneming. De overeenkomst loopt tot 25 december 2021", meldt een ingewijde aan Sputnik News.

"Algerije heeft een overeenkomst die ze tot eind december moet respecteren.", bevestigt ook Taoufik Hammoumi, Managing Director bij Afriquia Gaz.

© MAROKKO.NL 2021
algerije
gas
marokko
groupe afriquia
akwa
group
aziz akhannouch
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi