Joodse organisaties spannen zaak aan tegen FVD-leider Baudet

algemeen
0
7 dec '21
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en het Centraal Joods Overleg hebben een kort geding aangespannen tegen Thierry Baudet.

Ze vragen de rechtbank in Amsterdam uitspraken van de leider van Forum voor Democratie (FVD) waarin hij de coronamaatregelen van het kabinet vergelijkt met de Holocaust onrechtmatig te verklaren. Het geding, dat gesteund wordt door vier Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, dient woensdag over een week.

Baudet deed de uitspraken op een aantal momenten in november. Zo zei hij dat ongevaccineerden "de nieuwe Joden zijn en dat de wegkijkende uitsluiters de nieuwe nazi’s en NSB’ers zijn". Hiermee bagatelliseert hij de Holocaust, aldus de twee organisaties.

Dwangsom
Ze noemen de uitingen ernstig beledigend en onnodig grievend voor de vermoorde slachtoffers van de Holocaust, overlevenden en nabestaanden. Ze eisen, op last van een dwangsom van 25.000 euro per dag, dat Baudet de uitlatingen verwijdert, bijvoorbeeld van sociale platforms. Ook willen ze dat hij beeldmateriaal van de Holocaust niet langer gebruikt in het kader van het coronadebat.

CIDI-directeur Hanna Luden zei medio november dat Baudet met dit soort uitspraken meewerkt aan de ontkenning van de geschiedenis.

Ze noemde dat heel kwalijk "omdat jongeren voor waar aannemen wat hij zegt en niet beseffen dat hij onzin verkondigt".

© ANP 2021
fvd
coronamaatregelen
holocaust
tweede wereldoorlog
thierry baudet
israël
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi