Marokko 'op schema' om tegen 2030 AIDS uit te roeien

marokko
0
7 dec '21
In het streven om tegen het jaar 2030 AIDS uit te roeien presteert Marokko het beste van alle landen in de regio.

Dat zegt UNAIDS Marokko directeur Kamal Alami in een interview met staatspersbureau Maghreb Arab Press (MAP).

Het land slaagde er in om tussen 2010 en 2020 het aantal nieuwe infecties en sterfgevallen te halveren. Volgens de functionaris is het land "op de goede weg" om AIDS uit te roeien, dankzij vele jaren van "politiek engagement, een zeer actief partnerschap tussen de regering en maatschappelijke organisaties".

Hekelpunt in de strijd tegen AIDS is de ongelijkheid op het gebied van toegang tot medische diensten en sociale beschermingsprogramma's, met name voor kwetsbaren in de samenleving. In Marokko is de toegang tot medische hulp verbeterd. Het aantal mensen dat antiretrovirale behandeling krijgt bereikte in juni 2021 ruim 17.000.

Volgens de VN-functionaris is het "onmogelijk" om pandemieën te bestrijden zonder te vechten tegen ongelijkheden. Hij herinnert aan de coronapandemie die verschillende ongelijkheden in vaccinbeschikbaarheid aan het licht heeft gebracht. De armste landen, in het bijzonder landen in Sub-Sahara Afrika, hadden vrijwel geel toegang tot coronavaccins.

De ongelijkheden treft ook zorgpersoneel. "Slechts tien procent van de gezondheidswerkers in arme landen heeft baat gehad bij het coronavaccin". Aanzienlijk lager dan het gemiddelde van 80 procent in ontwikkelde landen.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
aids
unaids
verenigde naties
pandemie
hiv
kamal alami
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?