'Emiraten doneren Mirage straaljagers aan Marokko en Egypte'

marokko
20
8 dec '21
De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zullen naar verluidt een aantal gevechtsvliegtuigen van het type Mirage 2000-9 doneren aan Marokko en Egypte.

Dat meldt de Arabische pers. Het zou gaan om een vloot van 68 aanvalsjagers die de VAE uit dienst zullen nemen en in het kader van vriendschap en militaire samenwerking zullen overdragen aan Marokkaanse en Egyptische strijdkrachten.

De Mirage 2000-9-straaljagers zijn de krachtigste uitvoering van het gevechtsvliegtuig dat door Frankrijk wordt vervaardigd. Voor de VAE heeft de fabrikant een speciale versie ontwikkelt. De machines beschikken over zeer geavanceerde militaire technologieën.

Het nieuws komt nadat bekend werd dat Abu Dhabi een overeenkomst heeft gesloten voor de aankoop van 80 Rafale-straaljagers uit Frankrijk. De onderhandelingen tussen Parijs en Abu Dhabi sleepten zich al meer dan tien jaar voort. Met de deal is een geldbedrag van €17 miljard gemoeid.

De Franse gevechtsvliegtuigen zullen worden toegevoegd aan de vloot van F-35-oorlogsmachines uit de Verenigde Staten (VS). De Emiraten hebben herhaaldelijk gezegd dat ze liever nog meer Amerikaanse hardware kopen, maar dat Washington zoveel beperkingen oplegt aan het gebruik ervan dat ze ook andere leveranciers nodig hebben.

Naast de straaljagers die door het Franse Dassault Aviation worden gemaakt, kopen de Emiraten ook twaalf militaire Caracal-helikopters van Airbus. 

© MAROKKO.NL 2021
marokko
egypte
emiraten
vae
straaljager
mirage 2000-9
f-35
frankrijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?