Zeven op de tien jonge Marokkanen wil emigreren naar Europa

marokko
0
6 dec '21
Zeven op de tien jongeren in Marokko heeft een slecht toekomstbeeld en wil Marokko verlaten om elders het geluk te beproeven.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Observatorium voor Menselijke Ontwikkeling (ONDH) in samenwerking met het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).

Zeven op de tien jongeren is er van overtuigd in Europa meer kans te hebben op economische kansen. Het land telt het hoogste percentage jongeren dat wil emigreren als gevolg van sociaal-economische problemen. Met name het gebrek aan werk speelt de jongeren parten.

Zo'n 12 procent van de beroepsbevolking in Marokko is werkloos. Het aandeel is echter veel hoger onder jongeren (31 procent), universitair afgestudeerden (19 procent) en vrouwen in alle leeftijdsgroepen (17 procent).

Marokko is Europa's toegangspoort voor migranten. Elk jaar probeert een groot aantal migranten uit Sub-Sahara Afrika en jonge Marokkanen het Europese vasteland te bereiken via Spanje door met gevaar voor eigen leven de 20 kilometer brede zeestraat over te steken.

De Marokkaanse autoriteiten hebben in de eerste negen maanden van dit jaar meer dan 42.000 migratiepogingen afgebroken.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
emigratie
jongeren
europa
werkloosheid
afrika
spanje
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?