Marokkaanse HSL is 6e snelste trein ter wereld

marokko
12
13 dec '21
Marokko's hogesnelheidslijn (HSL) Al Boraq is de op vijf na snelste trein ter wereld.

Dat blijkt uit een ranglijst van CNN Travel, het Amerikaanse reismagazine.

De in Frankrijk gebouwde dubbeldeks elektrische treinen kunnen op sommige trajecten (Kenitra - Tanger) wel 320 kilometer per uur rijden. Een reis van Casablanca naar Tanger duurt slechts 2 uur en 10 minuten, ruim twee keer sneller dan een rit met de bus of de auto.

Intussen ontvangt het treinnetwerk een upgrade zodat op meer trajecten de maximumsnelheid kan worden bereikt. Zo moet een traject van 137 kilometer tussen Rabat en Casablanca zorgen voor hogere snelheden zodat de reistijd vanuit Tanger zelfs wordt teruggebracht naar maximaal 90 minuten.

De HSL werd in 2018 in gebruik genomen en was de eerste hogesnelheidslijn van Afrika. Het was de eerste fase van het geplande 1500 kilometer lange hogesnelheidsnetwerk. Koning Mohammed VI en de Franse president Emmanuel Macron maakten na de inhuldigingsceremonie een ritje aan boord van de trein. Het project heeft meer dan € 2 miljard gekost.

Al-Boraq heeft ook het Afrikaanse snelheidsrecord op het spoor. Tijdens pre-service tests in 2017 reed één van de 12 door Alstom gebouwde treinen 357 km/u, meer dan twee keer de snelheid van de snelste treinen die momenteel op het Afrikaanse continent rijden.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
tgv
hsl
al boraq
trein
afrika
cnn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?