Trump: 'fuck Netanyahu!'

buitenland
32
13 dec '21
Donald Trump is niet langer bevriend met de voormalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Trump verwijt zijn voormalige billenmaatje 'Bibi' van een gebrek aan loyaliteit nadat hij Joe Biden vorig jaar als één van de eerste feliciteerde met zijn verkiezingsoverwinning.

"Fuck him!", zei de voormalige Amerikaanse president aan de Israëlische journalist Barak Ravid die hem interviewde voor een boek over de Israëlisch-Amerikaanse betrekkingen tijdens de Trump-jaren, meldde de journalist vrijdag op nieuwssite Axios.

Einde vriendschap
"Donald Trump en Benjamin Netanyahu waren zeer hechte politieke bondgenoten gedurende de vier jaar dat ze samen aan de macht waren, althans in het openbaar", schrijft Ravit. "Het is voorbij".

De journalist heeft Trump twee keer ontmoet voor zijn boek 'The Peace of Trump: the Abrahamic Accords and the revision of the Middle-East'. Beide keren bekritiseerde de voormalige Amerikaanse president, die overigens nooit zijn verkiezingsnederlaag heeft toegegeven, scherpe kritiek op Netanyahu, nu leider van de oppositie in Israël.

Niet meer gesproken
"Ik vond Bibi leuk. Ik vind hem nog steeds leuk maar ik hou ook van loyaliteit. De eerste die Biden feliciteerde was Bibi. En niet alleen feliciteerde hij het, hij maakte er een video van. Ik heb hem sindsdien niet meer gesproken.", zei een gekwetste Trump in april. "Let him go fuck himself", voegde hij toe.

Donald Trump vond dat hij meer had gedaan voor Israël en Netanyahu dan enige andere Amerikaanse president. Hij noemde de terugtrekking van de Verenigde Staten (VS) in 2015 uit de overeenkomst over het nucleaire programma van Iran, de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, de voortzetting van de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in de regio, de Amerikaanse erkenning van de Golanhoogten in Syrië en de Abraham-akkoorden die resulteerden in de normalisering van de banden tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein, Soedan en Marokko.

"Ik waardeer de belangrijke bijdrage van voormalig president Trump aan Israël zeer. Ik begrijp ook het belang van de sterke alliantie tussen Israël en de Verenigde Staten en het was daarom belangrijk voor mij om de verkozen president te feliciteren", zei de voormalige Israëlische premier als reactie aan Axios.

© MAROKKO.NL 2021
verenigde staten
donald trump
benjamin netanyahju
israel
joe biden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?