Sahara: Duitsland erkent 'belangrijke bijdrage' Marokkaanse autonomieplan

marokko
0
13 dec '21
Het standpunt van de Duitse regering over de Sahara-kwestie is al decennialang ongewijzigd maar toch erkent het land "de belangrijke bijdrage" van het Marokkaanse autonomieplan aan het vredesproces.

In een artikel gewijd aan de betrekkingen tussen de twee landen beschreef het nieuwe Duitse buitenlandministerie Marokko als "een belangrijke partner van de Europese Unie en van Duitsland in Noord-Afrika".

Duitsland en Marokko onderhouden sinds 1956 diplomatieke betrekkingen. Het is een belangrijke schakel tussen het noorden en het zuiden, zowel politiek, cultureel als economisch, vervolgt het persbericht dat op maandag 13 december werd gepubliceerd.

Het ministerie van Annalena Baerbock benoemde ook de "grote hervormingen" die het Noord-Afrikaanse land de afgelopen tien jaar heeft ondergaan en de "belangrijke rol" die het speelt in de stabiliteit en duurzame ontwikkeling van de regio. Ook verwelkomde het persbericht de diplomatieke betrokkenheid van Marokko bij het Libische vredesproces.

Over de Sahara-kwestie herinnerde het persbericht aan het ongewijzigde standpunt van de federale regering en herinnerde aan de Duitse steun voor de persoonlijke gezant van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Staffan De Mistura. Marokko heeft in 2007 met het autonomieplan een "belangrijke bijdrage geleverd" aan een vredesakkoord met, onderstreept het persbericht.

De betrekkingen tussen Marokko en Duitsland zijn het afgelopen jaar verslechterd. Marokkaanse ministeries werden begin maart in een brief van buitenlandminister Nasser Bourita verzocht om alle contacten met Duitsland op te schorten. Een buitengewoon bevel dat werd gerechtvaardigd door "diepe misverstanden met Berlijn".

Duitsland was één van de landen die, vlak na de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, opriep tot een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad om de proclamatie van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump te onderzoeken.

Daarentegen ondersteunde Duitsland Marokko bij het moderniseringstraject en was, met een totale toezegging van bijna € 1,2 miljard in 2020, één van de belangrijkste bilaterale donoren.

© MAROKKO.NL 2021
duitsland
marokko
sahara
autonomieplan
annalena baerbock
staffan de mistura
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?