EU-parlement roept op tot veroordeling Algerije wegens politiseren energiebronnen

marokko
1
15 dec '21
Er is een beroep gedaan op het Europees Parlement (EP) om het recente gebruik van energiebronnen voor politieke doeleinden door Algerije te veroordelen.

De oproep werd gedaan door Europarlementariër Dominique Bilde in de nasleep van de Algerijnse stopzetting van gasleveringen aan Europese landen via de Maghreb-Europe Gas Pipeline (EMPL).

Het besluit van Algerije om af te zien van de EMPL-overeenkomst zorgde voor bezorgdheid in Europa. De regio heeft te maken met stijgende energieprijzen en een naderende winter die strenger lijkt te zijn dan in voorgaande jaren.

Slechts een maand na de Algerijnse terugtrekking uit de gasovereenkomst kampt Spanje met een gastekort. Algerije gebruikt momenteel de Medgaz-pijpleiding die Algerije direct met Spanje verbindt maar die kampt echter met capaciteitsproblemen en kan niet op tegen de transportvolumes die met de EMPL-pijpleiding werden bereikt.

Bilde richtte zich tot de Europese Commissie en herinnerde aan het eenzijdige besluit van Algerije dat plaatsvond tijdens oplopende diplomatieke spanningen tussen Algerije en Marokko.

Het besluit van Algiers wordt door Europese waarnemers en politici beschouwd als chantage van Europese landen. Critici roepen Brussel op zich uit te spreken tegen Algerije.

© MAROKKO.NL 2021
europese unie
parlement
algerije
empl
gaslevering
marokko
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?