Saoedi-Arabië herhaalt voorwaarden om banden met Israël te normaliseren

buitenland
1
15 dec '21
Saoedi-Arabië is klaar om de betrekkingen met Israël te normaliseren zodra de Joodse staat akkoord gaat met het voorstel van het Arabisch Vredesinitiatief uit 2002.

Dat zei de permanente vertegenwoordiger van het Saoedi-Arabië bij de Verenigde Naties, Abdallah al-Mouallimi, in een interview met Arab News.

Het Arabisch Vredesinitiatief werd in maart 2002 in Beiroet door 22 landen van de Arabische Liga aangenomen en behelst normalisering van de betrekkingen tussen Israël en 57 islamitische landen mits Israël akkoord gaat met een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad, de terugkeer naar de grenzen van 1967 en het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen.

"Als dat eenmaal gebeurt zullen niet alleen Saoedi-Arabië maar de hele islamitische wereld, de 57 lidstaten van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), ons daarin volgen", zei Al-Mouallimi.

"Tijd brengt geen verandering in iets wat goed of fout is. De Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden is verkeerd, hoe lang het ook duurt", zei de Saoedische topdiplomaat.

Vorige maand meldden Israëlische media dat een delegatie van zo'n 20 Amerikaanse Joodse leiders Saoedi-Arabië had bezocht voor een ontmoeting met hoge functionarissen, waaronder ten minste zes ministers en hoge vertegenwoordigers van het Saoedische koningshuis, in een poging om de mogelijkheden te bekijken om banden aan te knopen tussen Riyad en Tel Aviv.

Saoedi-Arabië heeft meermaals herhaald dat vast te houden aan de Arabische voorwaarden voor vrede met Israël, zoals verwoord in het Arabische Initiatief.

Israël bezette Oost-Jeruzalem tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog van 1967 en annexeerde de hele stad in 1980 op een manier die nooit door de internationale gemeenschap is erkend.

© MAROKKO.NL 2021
saoedi-arabië
israel
verenigde naties
normaliseren
abdallah al-mouallimi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?