Erdogan probeert met maatregelen waarde Turkse munt te stutten

economie
33
21 dec '21
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de koers van de sterk in waarde gedaalde Turkse lira te stutten.

Zo komt er een nieuw programma dat de spaargelden van Turkse burgers zal beschermen tegen de flinke koersschommelingen van de eigen munt.

De aankondiging had direct effect want de koers van de Turkse munt, die eerder op de dag nog meer dan 11 procent daalde ten opzichte de dollar, steeg na Erdogans boodschap flink. De munt eindigde maandag zelfs met bijna een kwart meer waarde dan het de dag begon. Volgens gegevens van financieel persbureau Bloomberg is dat de grootste dagkoerstwinst voor de lira sinds 1983.

Met de ingreep wil de president voorkomen dat Turken hun spaarcenten massaal in dollars omzetten en daarmee de koers van de lira alleen maar verder doen kelderen. Maar Erdogan benadrukte ook vast te zullen houden aan zijn eerder ingezette economisch beleid.

Internationaal wordt dit onorthodoxe economische beleid van Erdogan juist als de veroorzaker gezien van de valutaonrust in het land. De afgelopen drie maanden was de lira ongeveer de helft van zijn waarde kwijtgeraakt.

Zeer hoge inflatie
De inflatie in Turkije is zeer hoog, maar onder druk van Erdogan verlaagde de centrale bank sinds september herhaaldelijk de rente. Erdogan ziet de rente het liefst zo laag mogelijk omdat hij gelooft dat een hoge rente zorgt voor hogere prijzen.

Gebruikelijk beleid van economen is juist het verhogen van de rente om de inflatie in bedwang te krijgen. De grootste bedrijvenlobby van Turkije riep de president eerder al op te stoppen met zijn omstreden rentebeleid omdat dat de economie grote schade toebrengt.

Voor Nederland is de economische situatie in Turkije ook belangrijk. Het land is in het afgelopen decennium een belangrijkere handelspartner geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de jaarlijkse export van Nederlandse goederen naar Turkije sinds 2012 met circa een miljard euro toegenomen tot bijna 5,7 miljard euro.

De waarde van de import lag in 2020 met een kleine 3,8 miljard euro zelfs bijna twee keer zo hoog als in 2012. Uit Turkije komt er vooral kleding en bijvoorbeeld groente en fruit naar Nederland. Andersom betreft de handel onder meer medicinale en farmaceutische producten.

© ANP 2021
turkije
inflatie
centrale bank
lira
recep tayyip erdoğan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi