Rabat 'waardeert' toenadering nieuwe Duitse regering

marokko
0
22 dec '21
Marokko "waardeert" de "positieve aankondigingen" en "constructieve standpunten" die onlangs zijn gedaan door de nieuwe regering van Duitsland.

Dat meldt de Marokkaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, als reactie op de recente verklaring van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

In een artikel gewijd aan de betrekkingen tussen de twee landen beschreef de Duitse regering Marokko als "een belangrijke partner van de Europese Unie en van Duitsland in Noord-Afrika".

Het ministerie van de Duitse minister Annalena Baerbock benoemde tevens de "grote hervormingen" die Marokko de afgelopen tien jaar heeft ondergaan en de "belangrijke rol" die het speelt in de stabiliteit en duurzame ontwikkeling van de regio. Ook verwelkomde het persbericht de diplomatieke betrokkenheid van Marokko bij het Libische vredesproces.

Sahara
Het standpunt van de Duitse regering over de Sahara-kwestie is al decennialang ongewijzigd maar toch erkent Duitsland "de belangrijke bijdrage" van het Marokkaanse autonomieplan aan het vredesproces in de Sahara.

Marokko heeft in 2007 met het autonomieplan een "belangrijke bijdrage geleverd" aan een vredesakkoord met, onderstreepte het persbericht.

De betrekkingen tussen Marokko en Duitsland zijn het afgelopen jaar verslechterd. Marokkaanse ministeries werden begin maart in een brief van Bourita verzocht om alle contacten met Duitsland op te schorten. Een buitengewoon bevel dat werd gerechtvaardigd door "diepe misverstanden met Berlijn".

De recente handreiking vanuit Berlijn maken een heropleving van de bilaterale samenwerking en de terugkeer naar de normale gang van zaken mogelijk, onderstreept het ministerie van Bourita in een persbericht.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
rabat
duitsland
berlijn
nasser bourita
sahara
annalena baerbock
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?