Marokko en Duitsland hervatten betrekkingen, Rabat stuurt ambassadeur terug naar Berlijn

marokko
0
27 dec '21
Marokko heeft besloten zijn ambassadeur voor Duitsland, Zohour Alaoui, terug te sturen naar Berlijn om het werk te hervatten.

Alaoui werd begin mei teruggeroepen naar Rabat nadat Marokko eenzijdig alle communicatie met Duitsland had opgeschort.

De betrekkingen tussen de twee landen werden onlangs hervat nadat de Marokkaanse buitenlandminister Nasser Bourita positief reageerde op de handreiking van het ministerie van zijn Duitse ambtgenote Annalena Baerbock. In een artikel gewijd aan de betrekkingen tussen de twee landen beschreef de Duitse regering Marokko als "een belangrijke partner van de Europese Unie en van Duitsland in Noord-Afrika".

Het Duitse buitenlandministerie benoemde tevens de "grote hervormingen" die Marokko de afgelopen tien jaar heeft ondergaan en de "belangrijke rol" die het speelt in de stabiliteit en duurzame ontwikkeling van de regio. Ook verwelkomde Berlijn de diplomatieke betrokkenheid van Marokko bij het Libische vredesproces.

Het standpunt van de Duitse regering over de Sahara-kwestie is al decennialang ongewijzigd maar Duitsland erkende onlangs "de belangrijke bijdrage" van het Marokkaanse autonomieplan aan het vredesproces in de Sahara.

De betrekkingen tussen Marokko en Duitsland raakten het afgelopen jaar verslechterd. Marokkaanse ministeries werden begin maart in een brief van Bourita verzocht om alle contacten met Duitsland op te schorten. Een buitengewoon bevel dat werd gerechtvaardigd door "diepe misverstanden met Berlijn".

© MAROKKO.NL 2021
marokko
rabat
duitsland
berlijn
ambassadeur
zohour alaoui
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?