Spanje matigt toon over Marokkaanse viskwekerij nabij Chafarinas eilanden

marokko
14
29 dec '21
Het lijkt er op dat Spanje zich neerlegt bij de komst van de Marokkaanse viskwekerij nabij de Chafarinas eilanden.

Viskwekerijen maken deel uit van de "verantwoordelijkheid van autonome regio's", zei coalitiebestuurder Fernando Gutierrez Diaz de Otazu als reactie op Kamervragen van Partido Popular afgevaardigde voor Melilla.

Gutierrez Diaz de Otazu suggereert dat de viskwekerijen onder het beheer vallen van de autonome gemeenschappen. De Chafarinas-eilanden zijn echter niet verbonden aan een autonome gemeenschap en dat komt volgens de parlementariër vanwege het "juridisch vacuüm" rond de Spaanse militaire faciliteiten in de regio.

De Spaanse functionaris twijfelde aan Melilla's bevoegdheid om met Marokko over de kwestie te onderhandelen en merkte op dat de viskwekerijen "niet onder toezicht staan ​​van de delegatie van de regering van Melilla".

De parlementaire reactie bevestigt het onvermogen van Madrid om een eventuele verwijdering van de Marokkaanse viskwekerijen, die op 700 meter van de Chafarinas-eilanden zijn geïnstalleerd, aan te kaarten bij Rabat.

Eind november zorgde de komst van een Marokkaanse viskwekerij in de Middellandse Zee voor bezorgdheid in Madrid. Het Spaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken had protest aangetekend bij de Marokkaanse ambassade in Madrid vanwege de komst van de viskwekerij nabij Nador.

Na Kamervragen vanuit de extreemrechtse politieke partij VOX besloot het ministerie van buitenlandminister José Manuel Albares om Rabat schriftelijk op de hoogte te stellen van het bezwaar tegen de komst van de viskwekerij. Volgens Madrid vormt de viskwekerij een "gevaar voor de scheepvaart en het milieu".

Rabat erkent de wateren echter niet als Spaanse territoriale wateren. De archipel bevindt zich 3,5 km voor de Marokkaanse kustplaats Ra'su l-Ma en 48 km ten oosten van de Spaanse enclave Melilla, in Noord-Afrika. De vergunning voor het plaatsen van deze viskwekerij werd in maart verleend door de Marokkaanse autoriteiten. Er zijn inmiddels al 16 kooien geplaatst.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
melilla
spanje
chafarinas
viskwekerij
mediterranean aquafarm
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?