Vermoorde Marokkaanse oppositieleider was 'spion' tijdens Koude Oorlog

marokko
0
De Marokkaanse oppositieleider Mehdi Ben Barka (1920-1965) spioneerde tijdens de Koude Oorlog voor het toenmalige communistische land Tsjechoslowakije.

Dat schrijft The Observer, de zondageditie van het Britse dagblad The Guardian, zondag. Wetenschappers trokken die conclusie na het inzien van onlangs vrijgegeven documenten en uit nieuw onderzoek naar satellietarchieven van de Sovjet-Unie.

Ben Barka was een fervente tegenstander van het Marokkaanse koningshuis en een uitgesproken voorstander van een onafhankelijk, sociaal en antikoloniaal Marokko.

Uit de voorheen verzegelde documenten zou echter blijken dat Ben Barka tijdens de Koude Oorlog, in de tweede helft van de twintigste eeuw, informatie verkocht aan de hoogste bieder. Hij zou daarbij geen onderscheid hebben gemaakt tussen politieke overtuigingen.

Volgens het rapport is uit eerder geheime bestanden gebleken dat Ben Barka banden had met de Státní Bezpečnost (StB), de Tsjechoslowaakse veiligheidsdienst. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij operaties in Irak en Caïro om informatie te verkrijgen over hun politieke leiders.

Een Tsjechische journalist vond zo'n tien jaar geleden al aanwijzingen voor de vermeende spionageactiviteiten van Ben Barka. De duizenden recent vrijgegeven documenten bevestigen die aanname.

De moord op de Marokkaanse politicus is altijd in onduidelijkheden verhuld geweest. Nu wordt aangenomen dat de Marokkaanse onafhankelijkheidsleider in Parijs is ontvoerd, gemarteld en vermoord, naar verluidt door Marokkaanse geheim agenten.

De nabestaanden van de in 1965 vermoorde Ben Barka ontkennen stellig dat hij spioneerde. Ook zou de politicus geen banden hebben gehad met communistische landen.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
mehdi ben barka
spion
oppositie
the guardian
koude oorlog
communisme
tsjechoslowakije
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?