Seks-voor-cijfers: onderwijscommissie onderzoekt misstanden ENCG-universiteit Oujda

marokko
0
29 dec '21
Minister Abdellatif Miraoui van Hoger Onderwijs heeft woensdag een commissie benoemd om onderzoek te doen naar seksueel wangedrag aan de ENCG-universiteit in Oujda.

De zaak kwam maandag aan het licht nadat een studente privégesprekken tussen haar en haar leraar op Twitter publiceerde. In het gesprek vraagt de leraar om seksuele gunsten in ruil voor betere cijfers.

Leden van de onderzoekscommissie hebben de opdracht gekregen om alle betrokkenen te horen, eventueel in aanwezigheid van een gerechtsdeurwaarder. De commissieleden moeten woensdag weer terug naar Rabat om verslag te doen van hun bevindingen.

"Er zal zero-tolerance zijn!", meldt een medewerker van onderwijsminister Miraoui aan nieuwsdienst Le360. Het onderzoek van de commissie moet er volgens hem toe leiden dat de hele universiteitsgemeenschap zich veiliger voelt; "zowel studenten als docenten".

De universiteitsleiding nam eerder deze week al maatregelen. Zo is een contactpunt in het leven geroepen waar studenten terecht kunnen voor meldingen, ondersteuning en juridische bijstand.

Ook minister Miraoui heeft aangekondigd dat er een landelijk telefoonnummer zal komen waar alle scholieren en studenten terecht kunnen voor anonieme klachten. Bovendien komen donderdag in Rabat alle voorzitters van alle universiteiten van Marokko bijeen om het onderwerp te bespreken.

Seks-voor-cijfers
De zaak in Oujda komt aan het licht terwijl in Settat vijf hoogleraren worden vervolgd omdat ze naar verluidt hogere cijfers hebben toegekend aan studentes, in ruil voor seks. In totaal hebben elf slachtoffers zich gemeld.

De decaan van de gerenommeerde maar omstreden universiteit werd eerder deze maand ontslagen door premier Aziz Akhannouch als gevolg van een negatief rapport van de onderwijsinspectie.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
seks-voor-cijfers
oujda
encg
onderzoekscommissie
abdellatif miraoui
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?