Erdogan roept Turken op spaargeld in lira aan te houden

economie
3
31 dec '21
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan roept Turken op hun spaargeld vooral in lira aan te houden.

Hij wees erop dat de waarde van de Turkse munt weer goeddeels onder controle is nadat de lira de voorbije maanden sterk aan waarde inleverde.

"Ik wil dat alle burgers hun spaargeld in ons eigen geld aanhouden, al hun zaken met ons eigen geld doen, en ik beveel dit aan," zei Erdogan in een toespraak in Istanbul. "Laten we dit niet vergeten: zolang we ons eigen geld niet als maatstaf nemen, zijn we gedoemd te mislukken." Hij wees er verder op dat vooruitgang alleen met de Turkse lira kon worden bereikt en niet met welke vreemde valuta dan ook.

Onorthodox
In zijn toespraak tot een zakengroep riep Erdogan de Turken ook op om hun goudtegoeden in het banksysteem in te brengen. Hij herhaalde nog maar eens zijn onorthodoxe standpunt dat de hoge rentes de oorzaak van de inflatie zijn.

De inflatie in Turkije is zeer hoog, maar onder druk van Erdogan verlaagde de centrale bank sinds september herhaaldelijk de rente. Erdogan ziet de rente het liefst zo laag mogelijk. Gebruikelijk beleid van economen is juist het verhogen van de rente om de inflatie in bedwang te krijgen.

"Al enige tijd voeren we een strijd om de Turkse economie te redden uit de cyclus van hoge rente en hoge inflatie", aldus Erdogan. Hij benadrukte de Turkse economie te willen laten groeien door onder andere meer investeringen, het verbeteren van de werkgelegenheid, het opvoeren van de productie en een hogere export.

Slechts presterende munt
De inkomens van de Turken zijn de afgelopen maanden fors gedaald als gevolg van de crash van de lira. De munt verloor dit kwartaal bijna een derde aan waarde, omdat Turken massaal dollars gingen kopen om hun spaargeld te beschermen.

Om de val van de lira te stoppen werd eerder deze maand een nieuw programma ingevoerd dat de spaargelden van Turkse burgers moet beschermen tegen de koersschommelingen van de eigen munt.

De lira werd na de interventie van Erdogan vorige week ruim 50 procent meer waard. Maar hoewel de maatregelen wat respijt hebben geboden voor de koers van de lira, is er tot nu toe weinig bewijs dat ze de leenkosten verminderen.

In een jaar tijd is de lira 40 procent van zijn waarde kwijtgeraakt. Daarmee is de munt de slechts presterende munt van de opkomende markten.

© ANP 2021
turkije
recep tayyip erdoğan
lira
spaargeld
inflatie
istanbul
centrale bank
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi