Turkse inflatie schiet omhoog naar 36 procent

economie
11
3 jan 8:54
De Turkse inflatie is in december veel hoger uitgepakt dan een maand eerder.

Volgens cijfers van het Turkse statistiekbureau Turkstat gingen de consumentenprijzen vorige maand met ruim 36 procent omhoog ten opzichte van december 2020. Dat is het hoogste niveau sinds 2002.

In november bedroeg de inflatie op jaarbasis nog 21,3 procent. De stijging is ook veel forser dan waar economen rekening mee hielden. Die gingen uit van een toename tot ruim 27 procent. De geldontwaarding ten opzichte van november was 13,6 procent.

De Turkse inflatie is al langere tijd hoog en wordt net als overal voortgestuwd door de prijzen van energie. Tegelijkertijd verlaagde de Turkse centrale bank sinds september herhaaldelijk de rente, op aandringen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Die meent, in tegenstelling tot de meerderheid van de economen, dat een hoge rente tot hogere prijzen leidt.

De gangbare economische theorie is dat de rente wordt verhoogd om de inflatie in toom te houden en veel economen hadden dan ook al gewaarschuwd dat het beleid van Turkije zou zorgen voor meer inflatie. De afgelopen tijd verloor de Turkse lira ook veel terrein ten opzichte van de dollar en de euro, maar een soort garantiestelsel voor spaartegoeden in lira's zorgde ervoor dat de Turkse munt flink herstelde.

Tegelijkertijd maakten veel Turkse banken het onmogelijk om spaartegoeden in buitenlandse munteenheden aan te houden.

© ANP 2022
turkije
inflatie
türkiye cumhuriyet merkez bankası
centrale bank
recep tayyip erdoğan
lira
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi