HRW Duitsland vraagt IOC-baas Bach op te stappen wegens onverschilligheid in Oeigoeren-kwestie

sport
0
3 jan 11:39
Als het aan de Duitse tak van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch ligt, vertrekt de top van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Volgens directeur Wenzel Michalski is het hoog tijd dat zijn landgenoot en IOC-voorzitter Thomas Bach opstapt, net als de andere topofficials van de olympische beweging.

Michalski vindt dat het IOC geen oog heeft voor de onderdrukking door de Chinese staat van Oeigoeren in de regio Xinjiang en Tibetanen en de repressie in Hongkong. In de Chinese hoofdstad Beijing beginnen over ruim vier weken de Olympische Spelen.

"Als zelfs het bedrijfsleven eist dat schendingen van de mensenrechten in Xinjiang door zakenlieden aan de kaak worden gesteld, dan moet het voor de heer Bach en anderen duidelijk zijn dat hun tijd gekomen is", zei Michalski op de Duitse radio. "Zij moeten aftreden en het werk overlaten aan een nieuwe generatie van mensenrechtenbewuste functionarissen."

Michalski voegde eraan toe dat het nu tijd was "om de macht te breken" van grote sportorganisaties zoals het IOC en de mondiale voetbalbond FIFA, die ook fel bekritiseerd wordt vanwege het toekennen eerder al van het WK voetbal van dit jaar aan Qatar. "Ze hebben zich onverantwoord en hebzuchtig gedragen."

Bach heeft de keuze voor China altijd verdedigd en gezegd dat zijn organisatie rond de Winterspelen nadrukkelijk oog zal hebben voor de mensenrechten in China. Maar ook stelt de Duitser dat het IOC politiek neutraal is. Regeringsleiders van diverse landen hebben al aangekondigd uit protest niet naar China af te reizen.

© ANP 2022
duitsland
ioc
oeigoeren
hrw
mensenrechten
china
thomas bach
xinjiang
fifa
qatar
olympische spelen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi