Marokko verhoogt prijzen voor tabak en sigaretten

marokko
0
2 jan '22
De prijs voor tabaksproducten gaat in het nieuwe jaar met gemiddeld 2 DH omhoog.

Dat meldt de Marokkaanse Douane (ADII). De verhoging heeft betrekking op sigaretten, shisha-tabak, shag en sigaren.

De prijsverhoging gebeurt in navolging van de vergadering van de commissie voor de goedkeuring van prijzen voor tabaksfabrikaten en rookwaren. De commissie staat onder direct toezicht van het Ministerie van Financiën en komt halfjaarlijks bijeen om de verkoopprijzen van tabak in Marokko vast te stellen.

De Marokkaanse regering heeft onlangs plannen aangekondigd om de accijnzen voor tabaksproducten te wijzigen als onderdeel van de begrotingswet voor 2022. De accijnsverhoging moet de staatskas van extra inkomen voorzien en tegelijkertijd het prijsverschil tussen goedkope en premium sigaretten verkleinen.

Tussen 2022 en 2026 plant de regering een progressief belastingtarief dat geleidelijk de accijnzen verhoogt. Tabakshandelaren zouden volgens het voorgestelde beleid vanaf 2022 minimaal 710,2 DH (€ 67) per 1.000 sigaretten in rekening moeten brengen. In 2026 loopt de prijs op naar 953 DH (€ 91).

Tabsproducenten hebben in het verleden de prijzen van sigaretten laag weten te houden door tabak van lage kwaliteit in hun sigaretten te gebruiken. Door het prijsverschil tussen de verschillende merken te verkleinen hoopt de regering daar een stokje voor te steken.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
sigaretten
prijsverhoging
accijns
tabak
adii
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?