Marokko schort uitlevering Oeigoerse activist op na interventie VN

marokko
26
3 jan '22
Marokko gaat de Oeigoerse activist Idris Hasan voorlopig niet uitleveren, dat meldt Dilnur Reyhan, het hoofd van het European Uyghur Institute.

De uitlevering door Marokko aan China is "tijdelijk bevroren" dankzij tussenkomst van de VN die de afgelopen weken door talloze mensenrechtenorganisaties op de dreigende uitzetting is gewezen.

Reyhan is verheugd en noemt de opschorting terecht. "Marokko heeft Idris Hasan sinds juli vastgehouden, ondanks het ontbreken van enig bewijs, alleen om China te plezieren", schreef ze op Twitter.

Vrijdag zei de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten, Mary Lawlor, "zeer dankbaar" te zijn voor de opschorting. "Ik dring er nogmaals op aan dat hij [Hassan] niet wordt gedeporteerd naar een plaats waar hij mogelijk te maken krijgt met ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder willekeurige detentie, marteling en andere wreedheden", schrijft ze op Twitter.

Sinds 16 december, de datum van de uitspraak van het Hof van Cassatie, hebben verschillende NGO's, waaronder de Nationale Mensenrechtenraad (CNDH), zich verzet tegen de uitlevering.

Interpol Red Notice
De 34-jarige Idris Hasan werd eind juli in Marokko gearresteerd omdat hij het onderwerp was van een internationaal aanhoudingsbevel dat door de Interpol op verzoek van de Chinese autoriteiten was uitgevaardigd. Hassen is sinds 2012 werkzaam als softwareprogrammeur in Turkije en woont daar met zijn vrouw en twee jonge kinderen.

De vader van het jonge gezin verliet Turkije onlangs omdat hij zich daar "niet meer veilig" voelde nadat veel Oeigoeren in Turkije werden gearresteerd en gedeporteerd wegens vermeend activisme tegen de Chinese autoriteiten

Hoewel zijn vrouw en kinderen een permanente verblijfsstatus in Turkije hebben is Hasans verblijf gebaseerd op een 'humanitaire vergunning' die binnenkort zou aflopen. Oeigoeren zijn in groten getale uit China gevlucht als gevolg van de wijdverbreide vervolging en detentie van de minderheidsgroep in de Chinese regio Xinjiang.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
tiflet
dilnur reyhan
china
verenigde naties
xinjiang
oeigoeren
mensenrechten
idris hasan
uitlevering
terrorisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?