Marokkaanse douane verlengt vrijwaringsmaatregel Turkse textielimport

marokko
0
3 jan '22
De vrijwaringsmaatregel op de invoer textielproducten uit Turkije wordt verlengd tot 31 december 2022.

Dat meldt de Marokkaanse douane maandag. Aanvankelijk zou de maatregel 3 december 2021 komen te vervallen.

De invoer van bepaalde textielproducten uit Turkije zijn onderworpen aan een aanvullend ad-valorem-recht. De maatregel was onderdeel van de Financieringswet 2020 van de regering van Saad Eddine El Othmani.

De Marokkaanse textielindustrie is ook één van de prioriteiten van de nieuwe regering. Naast de douanemaatregel moet de branche het het komende jaar vooral hebben van partnerschapsovereenkomsten voor massadistributie, zoals de overeenkomst tussen supermarktgigant Marjane en lokale textielbedrijven.

Het jaar 2022 wordt ook het jaar van aanscherping van de douanecontroleoperaties, als gevolg van de inwerkingtreding van nieuwe regelgeving met betrekking tot kwaliteitsnormen voor geïmporteerde textielproducten. De regering wil de textielbranche beschermen maar tegelijkertijd ook investeringen in de sector versterken door zowel nationale als buitenlandse investeringen (FDI) aan te moedigen.

De Marokkaanse textielindustrie biedt momenteel werk aan 189.000 mensen via 1.628 bedrijven en genereert een omzet van 50,5 miljard DH (€ 4,8 miljard). Daarvan wordt 36,5 miljard DH geëxporteerd. Sinds begin 2021 is de Marokkaanse export naar Europa met 23 procent toegenomen.

© MAROKKO.NL 2022
marokko
fta
turkije
vrijwaringsmaatregel
douane
textiel
import
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?