2021 dodelijkste jaar, meer dan 4.400 migranten overleden bij migratiepoging naar Spanje

marokko
0
3 jan '22
Volgens een maandag vrijgegeven rapport kwamen in 2021 meer dan 4.400 migranten om het leven terwijl ze probeerden Spanje te bereiken.

De meeste slachtoffers waren mannen, maar ook 628 vrouwen en 205 kinderen kwamen om het leven, meldt de Spaanse NGO Caminando Fronteras in het jaarrapport.

Het totale aantal slachtoffers (4.404) is met 103 procent gestegen ten opzichte van 2020 omdat meer mensen hun toevlucht namen tot steeds gevaarlijkere middelen om Europa te bereiken en de autoriteiten er steeds minder in slagen hen op tijd te redden.

Veruit het hoogste aantal doden viel op de zeereis van West-Afrika naar de Canarische Eilanden. De organisatie identificeerde 124 scheepswrakken en 4.016 dodelijke slachtoffers, het is daarmee één van de gevaarlijkste migratieroutes ter wereld.

"Het afschrikkingsbeleid dat door Europa en Marokko is opgelegd aan de westelijke Middellandse Zeeroutes heeft de migratiestromen gestaag naar de Atlantische Oceaan gedreven, waardoor de Canarische Eilanden de belangrijkste bestemming zijn voor mensen die onderweg zijn", staat in het rapport.

In 2021 vond de organisatie kleine houten boten die zelfs vertrokken vanuit het zuiden van Gambia, ongeveer 1.700 kilometer verwijderd van de Spaanse archipel. Tijdens de meeste tragedies op deze route verdwijnen de meeste boten spoorloos. Een aantal zijn zelfs in het Caribisch gebied teruggevonden, met menselijke resten aan boord.

In totaal stierven vorig jaar burgers uit 21 verschillende landen toen ze Spanje probeerden te bereiken. De meeste migranten op deze route komen echter uit Mali, het land wordt overspoeld door gewapende conflicten. Ook duwt klimaatverandering gezinnen steeds meer naar de rand.

Een andere ontwikkeling die de NGO opmerkte was de opkomst van opblaasbare rubberboten die voor de kust van Marokko vertrokken. In de eerste helft van 2021 eindigde een derde van al deze pogingen in een tragedie.

Een andere piek in het aantal doden deed zich afgelopen voorjaar voor tijdens de diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko, toen duizenden mensen de grens van de Spaanse enclave Ceuta bestormden.

Volgens de NGO sterft 95 procent van de slachtoffers op migrantenroutes naar Spanje op zee zonder dat hun lichamen worden geborgen. Ondanks dat dit het dodelijkste jaar tot nu toe was, bedroeg het aantal illegale migranten dat Spanje over land of over zee bereikte 39.157, een daling van 1,2 procent ten opzichte van 2020, volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Naast onveilige boten en langere reizen, zijn andere oorzaken voor het hogere dodental onder meer migranten die in toch al slechte gezondheid vertrekken na lang wachten in barre omstandigheden, een gebrek aan zeilervaring, gebrek aan coördinatie tussen landen voor reddingsmissies, bezuinigingen op middelen voor reddingsacties, onnodige vertragingen in reddingstijden en andere schepen die weigeren te helpen uit angst om vervolgd te worden, aldus Caminando Fronteras in het rapport.

© MAROKKO.NL 2022
spanje
mali
migratie
marokko
canarische eilanden
migranten
doden
caminando fronteras
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?